vineri, august 19, 2022

45 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Nadia Comăneci, marcare inedită a evenimentului

Pe 18 iulie 1976, lumea și-a ținut respirația pentru câteva minute. Nadia Comăneci, o adolescentă de 14 ani tocmai își terminase exercițiul la paralele și își aștepta nota. Sala fremăta și toată lumea presimțea că ceva extraordinar este pe cale să se întâmple.

Computerul care afişa nota concurenţilor nu era programat să arate nota 10, aşa că, după exerciţiul Nadiei Comăneci, pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci a obținut de șapte ori scorul perfect la aceasta ediție a Jocurilor Olimpice din Canada, câștigând trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint – echipă compus, și una de bronz la sol.

Te-ar mai interesa: Poliomielita, risc de reapariție după trei decenii...


45 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice

„18 iulie 1976 (…) Nadia se apropie de paralele. E ultimul exerciţiu al serii (…) Nadia s-a pregătit de atac. Pare încruntată (…) Atacul se produce pe neaşteptate. (…) Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralelele. (…) Zbor final! Stop!! Urale!!! Nadia e înfierbântată de efort. Pentru prima oară obrajii ei sunt rumeni. (…) Nadia aşteaptă”, scria în cartea sa „Nadia”,  apărută în 1977 la Editura Sport-Turism, marele gazetar sportiv Ioan Chirilă.

Olimpiada din 1976 a intrat în istorie drept „Olimpiada Nadia Comăneci”, datorită performanţelor obţinute de tânăra gimnastă.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

„Speram la un scor de 9,9. Nu am urmărit tabela de marcaj, eram mulțumită că am făcut un exercițiu bun, dar nu m-am așteptat că voi obține un asemenea rezultat”, a declarat Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci, marcare inedită a evenimentului

Nadia Comăneci a marcat momentul printr-o postare pe contul său de Facebook și un video în care realizează perfect un element din gimnastică, chiar și la cei 59 de ani ai săi. Campionana României a postat un filmuleţ în care poartă ţinută de concurs şi face un mic element acrobatic, în faţa unei camionete în ediţie limitată, cu logoul JO, pentru care îi mulţumeşte soţului său Bart Conner.

Te-ar mai interesa: Elena Udrea: Cer să fiu declarată nebună și lipsit...

„O bucățică din istorie, 45 ani mai târziu, cu prima mea medalie olimpică la Montreal 1976. Adăugând la colecția 1976 Montreal Olympic GMC, ediție limitată cu logo Montreal, pentru a sărbători aniversarea primului 10, pe 18 iulie. Mulţumesc, Bart Conner”, a scris Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci a intrat în istoria gimnasticii mondiale

Pe tabela sălii nici măcar nu a putut fi afișată nota 10. Astfel, pe tabelă a apărut 1.00 pentru că niciodată nu mai fusese reușită o astfel de performanță. La Montreal, Nadia câștiga trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol). În acest fel a intrat în istoria gimnasticii mondiale.

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private