Sari la conținut

5 alimente care îți protejează vasele de sânge și reduc riscul bolilor de inimă

bolilor cardiovasculare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

5 alimente care îți protejează vasele de sânge și reduc riscul bolilor de inimă. Sănătatea vasculară este esențială pentru circulația sângelui și buna funcționare a organismului. Vasele de sânge deteriorate sau rigide pot provoca hipertensiune, boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Unele alimente, însă, susțin vindecarea naturală a vaselor și le mențin elastice și funcționale, arată Dr. William Li, specialist în nutriție și medicină vasculară.

 

Spanac

legume pentru sănatatea vasculara
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Frunzele verzi precum spanacul sunt bogate în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric. Această moleculă este vitală pentru relaxarea și extinderea vaselor de sânge, permițând un flux sanguin neted.

Dr. William Li subliniază capacitatea spanacului de a ajuta la restaurarea căptușelii interioare a vaselor de sânge, cunoscută sub numele de endoteliu. Împreună cu aceasta, antioxidanții săi reduc stresul oxidativ, care este adesea vinovatul de deteriorare a vaselor. O farfurie de spanac nu numai că adaugă culoare mâncărurilor, dar și acționează în liniște asupra întăririi arterelor din interior.

Sfeclă roșie

Sfera este adesea menționată ca „Fabrica de oxid nitric al naturii”. Nitrații din sfeclă ajută la îmbunătățirea furnizării de oxigen organismului prin deschiderea vaselor de sânge. Studiile au arătat că un consum regulat de sfeclă poate reduce rigiditatea arterelor, în special la vârstnici. De asemenea, îmbunătățește rezistența, motiv pentru care sportivii înjură pe suc de sfeclă. Pe lângă performanța sportivă, pigmenții bogați ai sfeclei numiți betalaini sunt antioxidanți puternici care protejează vasele de uzură.

Citeste si…

Ciocolată neagră

Potrivit cercetărilor doctorului William Li, flavanolii din cacao stimulează eliberarea de oxid nitric, îmbunătățind circulația sângelui și reducând inflamația. Desigur, moderația este cheia; chiar și o bucată mică poate face minuni fără a da bacșișul.

Usturoi

Usturoiul a fost apreciat de secole ca un medicament natural, iar știința modernă este de acord cu asta. Compușii, cum ar fi alliccina, în usturoi, ajută la reducerea rigidității arteriale și la prevenirea acumulării de depozite grase în vase. Cercetările au arătat că usturoiul poate scădea tensiunea arterială în timp ce promovează relaxarea și expansiunea vaselor de sânge. În plus față de aceste beneficii, usturoiul are efecte antiinflamatorii, oferind vaselor de sânge obosite o șansă de a se recupera și de a funcționa optim.

Citeste si…

Turmeric

Turmericul, cu curcumina sa compusă activă, este un instrument puternic pentru refacerea vaselor de sânge. Studiile au arătat că curcumina reduce inflamația în vasele de sânge, un factor major în dezvoltarea bolilor de inimă. De asemenea, ajută la îmbunătățirea funcției endoteliale, care este crucială pentru controlul tensiunii arteriale și coagulării. Adăugarea de turmeric la feluri de mâncare nu este doar o chestiune de gust, ci o doză zilnică de medicamente de protecție pentru sistemul vascular.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Citeste si…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel