sâmbătă, iunie 10, 2023

5 alimente care scădea colesterolul RĂU. Colesterolul din sânge este o substanță ceroasă, asemănătoare cu grăsimea, produsă de ficat. Colesterolul din sânge este esențial pentru o sănătate optimă, iar corpul are nevoie de unele alimente pe care oamenii le consumă foarte rar.

Colesterolul LDL sau colesterolul rău poate să crească foarte mult în anumite condiții, fiind influențat de factori care țin de stilul de viață al pacientului, cum ar fi: obezitatea; o dietă bogată în carne roșie, mezeluri, produse lactate cu multe grăsimi, produse de fast-food; o circumferință mare a taliei (peste 101 cm dacă ești bărbat și peste 89 cm dacă ești femeie); lipsa activității fizice.

Medicii cardiologi spun că acest LDL, colesterolul rău, poate scădea fără medicamente. Ei recomandă 5 alimente pe care e indicat să le consumi pentru a scădea colesterolul.

Medicul Elizabeth Klodas, cardiolog, spune că scăderea colesterolului rău poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar nutrientul nr. 1 care poate ajuta este dat de fibre.

Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 25 de grame de fibre alimentare pe zi. Din păcate, majoritatea oamenilor, 95% dintre adulți și copii, nu le consumă într-o cantitate suficientă.

Iată cinci alimente bogate în fibre pe care să le mănânci în fiecare zi pentru a menține o inimă sănătoasă și pentru a trăi mai mult:

Ovăz
Specialiștii susțin că ovăzul nu trebuie să lipsească din bucătăria nimănui. De obicei, e indicat să consumi o jumătate de cană pe zi. Nu numai că ovăzul e bogat în fibre, dar conține și o mulțime de antioxidanți, inclusiv cei care ajută la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale.
Ovăzul este grozav crud, ca parte a unui granola cu nuci măcinate. De asemenea, el poate fi presărat peste iaurt sau gătit și servit cu afine și scorțișoară.

Năut
Toate fasolea și leguminoasele sunt bune, dar năutul este unul dintre alimentele recomandate pentru că este atât de versatil. Îl poți adăuga într-o tocană, îl poți pune în salată sau îl poți coace în cuptor pentru o gustare sănătoasă.

Năutul e plin de potasiu și magneziu, ambele importante pentru controlul tensiunii arteriale. O ceașcă are aproape 15 grame de proteine, 12 grame de fibre, un sfert din necesarul zilnic de fier.

Rucola
Frunzele verzi de toate formele și dimensiunile ar trebui incluse în dieta de zi cu zi. Mulți oameni preferă rucola pentru aroma sa piperată. Două căni de rucola pot furniza un gram de fibre cu doar 10 calorii. Rucola este o sursă excelentă de beta caroten, care se transformă în vitamina A. Aceasta este esențială pentru o vedere bună, un sistem imunitar puternic și o piele sănătoasă, potrivit healthline.com.

Migdale
Toate nucile și semințele, în formele lor crude și neprocesate, sunt surse excelente de nutriție și sunt recomandate pentru consumul zilnic. O mână mică de migdale oferă trei grame și jumătate de fibre. Șase grame de proteine, aproape 40% din necesarul zilnic de vitamina E. De asemenea, semințele de chia și de in sunt bogate în fibre și conțin multe proteine și acizi grași omega 3.

Avocado
De obicei, nu ne gândim la avocado ca o sursă de fibre, dar un avocado de mărime medie furnizează 14 grame de fibre. La puțin peste 300 de calorii, un avocado este, de asemenea, o sursă excelentă de multiple vitamine esențiale, minerale și grăsimi mononesaturate sănătoase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private