Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu: Mulți copii diagnosticați cu Streptococ beta-hemolitic grup A. Informația pe care trebuie să o știe toți părinții din România

Din cuprinsul articolului

„In ultimele săptămâni au fost diagnosticați, la noi în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS)”, spune dr. Mihai Craiu.

Alertă în sistemul medical din România. Lucrurile s-au schimbat în ultimele luni iar situația devine din ce în ce mai dificilă. Dr. Mihai Craiu spune că Streptococ beta-hemolitic grup A a infectat mulți copii. Infecția cu GAS este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav. Informația oferită de medic trebuie să o știe toți părinții din România.

„Cred că ar trebui să știm câteva lucruri, înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională… Deopotrivă medici și părinți aveam, înainte de pandemie (vezi și postările mai vechi pe această temă, aici în SVC), o reacție emoțională în cazul întâlnirii cu GAS.

Pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor (deseori excesivă) si purtatul măștilor au fost „responsabile” pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil in 2020-2022”, mai spune medicul.

Infecția cu GAS este contagioasă

„Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală…
Infecția cu GAS este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav. In istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) ce a murit la 4 ani de scarlatină – https://adevarul.ro/…/drama-primului-rege-al-romaniei…
Dar acum scarlatina este tratabilă! Nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente.
Despre macrolide, numai de bine… Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină).
Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul…
Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut – ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie”, conchide medicul Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu spune că mai întâi apar depozite albicioase, apoi la dispariția progresivă a acestora limba rămâne zmeurie.

CONCLUZIE:

„Infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente. Si se VINDECĂ după un diagnostic precis și un tratament corect!”, a scris medicul pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel