Sari la conținut

5 alimente sănătoase care cresc brusc glicemia

Din cuprinsul articolului

Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să fie foarte atente la alimentele pe care le consumă din cauza impactului acestora asupra nivelului de zahăr din sânge. Aceasta este opinia nutriționistului rus Dr. Natalia Dudkova.

Ea adaugă că nu tot ceea ce se află pe lista „bun pentru sănătate” este de fapt bun pentru diabetici.

„Unele alimente aparent utile pot avea un indice glicemic atât de ridicat încât ar fi mai bine ca diabeticii să uite cu totul de existența lor, în loc să le consume chiar și în cantități mici și să își riște sănătatea”, spune specialistul.

Nutriționistul Natalia Dudkova ne împărtășește ce alimente gustoase și în general sănătoase pot fi periculoase pentru sănătatea diabeticilor și a persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet. Pe lista acestora se află orezul alb, cartofii fierți, sucurile de fructe, fructele uscate, porumbul.

Alimentele care cresc brusc glicemia

Orezul alb este cel mai periculos pentru diabetici. În funcție de metoda de prelucrare a cerealelor, indicele glicemic al produsului poate varia între 65 și 85 de unități la 100 de grame de cereale.

„Cartofii fierți – în funcție de metoda de gătire, indicele glicemic variază între 60 și 90 de unități. Așa că este mai bine să nu-i mâncați deloc și să vă concentrați pe alimente mai sănătoase. De exemplu, hrișcă”, spune nutriționistul.

„Chiar și fructele dulci proaspete nu sunt la fel de pline de zahăr ca sucurile proaspăt stoarse. Acest lucru este valabil pentru mere, pere, fructe de pădure, morcovi și dovlecei. Sucurile cumpărate din magazine, care nu conțin practic niciun nutrient benefic sau fibre, vă vor afecta și mai mult sănătatea”, adaugă Dr. Dudkova.

„Fructele uscate – povestea este aproape la fel ca în cazul sucurilor”, spune specialistul.

Potrivit nutriționistului, majoritatea fructelor uscate au nu numai un indice glicemic foarte ridicat (în medie 70-90 de unități), ci și un conținut caloric ridicat (100 g – aproximativ 200-300 kcal).

Specialistul adaugă că și porumbul este dăunător. Pe listă se află și terciul de porumb. „Dacă îl preparați fără zahăr și cu apă, conținutul caloric va fi scăzut, dar, din păcate, nu va reduce indicele glicemic. Acesta va rămâne la 80 de unități”, spune Dr. Dudkova.

În plus, nutriționistul avertizează că nici măcar persoanele perfect sănătoase nu ar trebui să mănânce terci de porumb de mai mult de 2 ori pe săptămână: acest lucru creează o povară insuportabilă asupra stomacului și intestinelor. Senzațiile neplăcute în zona abdominală nu pot fi evitate.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel