Sari la conținut

5 antihistaminice naturale pentru a te ajuta cu alergiile

Sursă foto: Getty Images

Dacă vă confruntați cu alergii sezoniere, probabil știți că acestea pot fi destul de enervante. Strănutați incontrolabil, dezvoltați mâncărimi la nivelul ochilor, aveți congestie timp de ore întregi, iar presiunea sinusurilor poate deveni destul de enervantă.

Simptomele pot rezulta din febra fânului, alergiile sezoniere sau rinita alergică. Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor care se confruntă cu alergiile, probabil că utilizați numeroase medicamente fără prescripție medicală (OTC) pentru a combate simptomele. Cu toate acestea, unele dintre aceste medicamente pot avea o listă lungă de efecte secundare proprii.

Dacă sunteți gata să lăsați în urmă medicamentele OTC și să experimentați cu soluții naturale, s-ar putea să aveți noroc. Unele dovezi indică faptul că soluțiile naturale pot ameliora sau reduce severitatea simptomelor. Dacă aveți o înțelegere a modului în care acționează antihistaminicele, puteți determina dacă antihistaminicele naturale vă vor ajuta în cazul alergiilor sezoniere.

Cum acționează antihistaminicele?

O reacție alergică este răspunsul sistemului imunitar la o substanță care altfel ar fi inofensivă. Substanța respectivă poate fi polenul, părul de animale, praful sau mucegaiul. O astfel de substanță vine în contact cu celula membranele mucoase din nas, gură, gât sau plămâni. Dacă suferiți de alergii, sistemul imunitar eliberează histamină, o substanță chimică care provoacă strănut, mâncărimi și alte simptome de alergie.

Antihistaminicele acționează pentru a bloca activitatea histaminei, pentru a opri reacția alergică. Potrivit cercetărilor, multe vitamine, minerale și plante pot bloca efectele histaminei.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre aceste antihistaminice naturale.

Probiotice

Probioticele sunt microorganisme care pot ajuta la îmbunătățirea microbiomului intestinal. Acestea hrănesc bacteriile sănătoase din intestin, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea funcției imunitare.

O analiză din 2021 a constatat că probioticele pot ajuta la reducerea și chiar la prevenirea simptomelor de alergie. Aceeași recenzie sugerează că probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de astm și dermatită atopică. Unele probiotice excelente de consumat includ:

  • Varză murată
  • Kombucha
  • Tempeh
  • Kimchi
  • Natto

Quercetin

Puteți găsi acest antioxidant natural în grapefruit, okra, ceapă, mere și alte produse.

Este disponibil și sub formă de supliment, pe care este posibil să îl fi văzut. Este unul dintre cei mai abundenți antioxidanți din dietă și ajută la reducerea inflamației, a tensiunii arteriale și a severității simptomelor de alergie.

Un studiu din 2022 a constatat că quercetina poate acționa ca un antihistaminic, acționând pentru a reduce simptomele de alergie.

Bromelaina

Întâlnită în mod obișnuit în ananas, bromelaina este un compus care determină organismul să producă substanțe care combat umflarea și durerea.

Studiile au arătat că bromelaina este eficientă în reducerea inflamației provocate de entorse, tendinite și alte leziuni musculare.

În ceea ce privește alergiile, bromelaina poate ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii asociate cu reacțiile alergice.

O analiză din 2023 a constatat că bromelaina s-a dovedit eficientă împotriva sinuzitei.

Urzică

plante medicinale
Sursă foto: istockphoto

Această plantă cu flori este originară din Asia și din vestul Africii de Nord. Există atât unele dovezi pozitive, cât și neutre în legătură cu urzica ca antihistaminic eficient.

Un studiu din 2009 a constatat că urzica a ajutat la reducerea simptomelor de alergie. Cu toate acestea, un studiu din 2017 a constatat că urzica acționează în mod similar cu o pastilă placebo. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă această plantă este un antihistaminic eficient.

Vitamina C

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă care este ușor de găsit în numeroase alimente vegetale. Printre cele mai bune surse se numără ardeii, kiwi, guavele, citricele, frunzele verzi și fructele de pădure. O analiză din 2023 a constatat că vitamina C a ajutat la îmbunătățirea simptomelor rinitei alergice, cum ar fi strănutul și mâncărimile.

Butterbur

Ca o opțiune antihistaminică naturală bonus, vă aducem butterbur. Această plantă de mlaștină, care aparține familiei margaretelor, poate fi eficientă în reducerea intensității și frecvenței atacurilor de migrenă.

Un studiu din 2023 a raportat că poate fi un tratament natural sigur și eficient pentru persoanele cu rinită alergică sezonieră.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel