Sari la conținut

5 boli care apar fără avertisment, când răul e deja făcut. Ce este de făcut în acest sens!

consultatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Există unele boli ale corpului nostru care de obicei se manifestă în tăcere și rareori sunt diagnosticate la timp. În ciuda acestui fapt, prevenirea lor este posibilă.

Majoritatea bolilor cunoscute prezintă în general un anumit tip de semn sau simptom prin care este mai ușor să le identifici.

La rândul lor, există și alte boli care nu avertizează, și pentru care este indicat să duci o viață sănătoasă și să fii vigilent.

În continuare, vă spunem mai multe despre 5 dintre ele:

1. GLAUCOM

Glaucomul este principala cauză a orbirii la nivel mondial. Este o boală degenerativă derivată din creșterea presiunii intraoculare, care afectează lent și progresiv fibrele nervului optic.

Dacă nu este detectat devreme, glaucomul cauzează pierderea ireversibilă a vederii.

Deoarece nu există simptome în stadiile inițiale, este esențial să efectuați examene oftalmologice regulate pentru depistarea precoce.

Cel mai bun mod de a preveni această tulburare este menținerea unui stil de viață sănătos, care include exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată.

2. DIABET DE TIP II

Diabetul de tip II este o boală cronică în care organismul generează rezistență la insulină și, în consecință, crește nivelul zahărului din sânge. În timp, această creștere ar putea avea consecințe grave asupra sănătății care afectează diferite organe vitale, cum ar fi rinichii.

Există multe persoane care nu știu că au diabet de tip II deoarece absența simptomelor poate dura mulți ani.

Pentru acele persoane care au factori de risc, cum ar fi antecedente familiale de diabet, supraponderalitate/obezitate și/sau hipertensiune arterială, este important să ducă o viață sănătoasă și să efectueze periodic teste de depistare precoce.

3. TENSIUNEA ARTERIALĂ MARE

Tensiunea arterială este presiunea exercitată de inimă asupra arterelor, astfel încât acestea să canalizeze sângele către diferite organe ale corpului.

Hipertensiunea arterială este o tulburare frecventă în care nivelul tensiunii arteriale crește continuu sau constant.

Această patologie poate afecta, într-un fel sau altul, diferite organe. Implicarea arterelor mari din picioare, de exemplu, provoacă durere la mers. Deteriorarea arterelor retiniene poate provoca tulburări de vedere.

Pentru a încerca să preveniți hipertensiunea, este important să urmați un stil de viață sănătos; nu fumați, controlați greutatea, reduceți consumul de alcool, faceți exerciții fizice și urmați o dietă sănătoasă pentru inimă, cum ar fi reducerea consumului de sare.

4. APNEE DE SOMMN

Este o tulburare care întrerupe respirația în timpul somnului. Persoanele care riscă cel mai mult să sufere de aceasta sunt: ​​sexul masculin, persoanele supraponderale, persoanele cu antecedente familiale de apnee sau pacienții cu căi respiratorii înguste.

Când somnul este întrerupt noaptea, există pericolul de a fi somnoros în timpul zilei. Prin urmare, sunt mai multe șanse să suferiți un accident de circulație sau de muncă sau să apară o problemă de sănătate.

Diagnosticul se bazează pe revizuirea istoricului medical și familial, pe examenul fizic și pe rezultatele unui test de somn.

5. CANCERUL PULMONAR

Cancerul pulmonar, în general, nu produce semne sau simptome doar atunci când boala este într-un stadiu avansat, deși în stadii incipiente, poate prezenta simptome comune precum tuse, dureri în piept și oase sau oboseală și slăbiciune.

Fumatul este prezent în majoritatea cazurilor, însă, în multe dintre ele apare la nefumători.

Nu există o formulă exactă pentru a preveni această boală, deși este posibil să se reducă riscul de a suferi de ea prin evitarea consumului de tutun, exercițiile fizice și respectarea unei alimentații sănătoase. Controalele periodice ale sănătății îi pot detecta precoce apariția.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel