Sari la conținut

5 boli cu un simptom comun supărător: umflarea şi inflamarea gâtului

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

În unele afecţiuni medicale poate exista un simptom comun care are legătură cu gâtul, deși nu ne atrage atenția până când nu observăm ceva alarmant în aspectul său. 

La ce ar trebui să acordați o atenție deosebită și când ar trebui să vedeți un medic? Gâtul conține glande și organe extrem de importante pentru buna funcţionare a întregului organism. Acolo se află glanda tiroidă, dar și laringele și traheea. Gâtul mai conține ganglionii limfatici cervicali, mușchiul sternocleido-mastoidian și, de asemenea, coloana cervicală, de care este atașat capul și care îi permite mobilitatea.

Disfuncția oricăruia dintre aceste organe se poate manifesta sub formă de umflături, pe care o vei vedea în oglindă sau o vei simți la palpare, sub degete.

Oreion

Un gât umflat este un simptom caracteristic al acestei bolii virale. Cunoscută sub numele de oreion, afecţiunea apare de obicei în copilărie.

Pe lângă faptul că afectează glandele parotide, virusul oreionului din familia Paramyxoviridae poate afecta și pancreasul, ovarele, testiculele sau glanda tiroidă. Oreionul se manifestă ca o temperatură crescută a corpului și umflarea glandelor salivare, de obicei cele situate în zona maxilarului inferior.

Acest lucru provoacă umflarea gâtului, dar și durere și sensibilitate în primele zile ale bolii. Tratamentul oreionului se bazează în principal pe medicaţie simptomatică. Medicamentele sunt folosite pentru a reduce temperatura, iar pacientul trebuie să aibă grijă să se hidrateze adecvat.

Boli ale glandei tiroide

Bolile glandei tiroide pot provoca umflarea gâtului, cel mai adesea în partea inferioară a gâtului. Denivelările apar deasupra sternului și pot duce la deformarea gâtului.

Pe lângă așa-numita gușă, persoanele cu glanda tiroidă bolnavă pot avea respirație șuierătoare, constricție în gât și dificultăți de respirație. Umflarea cauzată de boala tiroidiană apare ca urmare a lipsei de iod în alimente, a nodulilor benini precum sau a bolillor inflamatorii ale glandei tiroide – boala Graves-Basedow, boala Hashimoto. Dacă suspectaţi că aveți probleme cu tiroida, consultați un endocrinolog pentru un test de bază al hormonilor tiroidieni.

Boli cauzate de cresterea in greutate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancer limfatic

Un gât umflat sau mai precis ganglionii limfatici măriți reprezintă adesea un simptom al prezenței celulelor canceroase în organism.

Cauzele posibile ale acestor leziuni din zona gâtului sunt leucemia limfoblastică, limfomul Hodgkin, cunoscut și sub denumirea de granulom malign, sau metastazele din alte tipuri de cancer. Pe lângă umflarea gâtului, apar și simptome însoțitoare: febră, mâncărimi ale pielii, scădere în greutate.

Infecții virale

Bolile virale pot provoca, de asemenea, umflarea gâtului. Acest simptom apare cu mononucleoza, care este cauzată de EBV (virusul Epstein-Barr).  Se transmite în principal pe calea aeriană, prin picăturile de salivă, motiv pentru care celălalt nume al său este „boala sărutului”. Două dintre simptomele sale sunt amigdalele mărite și durerea în gât.

Ganglionii limfatici se îngroașă și devin sensibili, dar rămân moi. Cu toate acestea, creșterea lor duce la o îngroșare a gâtului și pacientul are dificultăți la deglutiţie. Pe lângă modificări ale aspectului gâtului, se observă și apariţia febrei, o stare generală de rău și depozite albe pe amigdale.

Afecţiuni cardiovasculare

Nu doar microorganismele patogene pot afecta aspectul gâtului, ci și problemele cardiovasculare. În zona gâtului există vase de sânge mari. În caz de insuficiență cardiacă sau alte leziuni vasculare poate să apară staza de sânge, care duce la umflarea gâtului.

De asemenea, pacienții cu hipertensiune arterială netratată, cu malformații cardiace congenitale și cei care au avut un infarct miocardic sunt mai expuși riscului de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel