Sari la conținut

5 factori care vă indică riscul de apariție a bolii hepatice grase nonalcoolice

Ficat gras:
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Boala ficatului gras

Probabil că nu auziți prea des despre boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) sau poate că nu ați auzit deloc de ea. Dar NAFLD lovește fără avertisment sau simptome evidente – și poate duce la consecințe grave.

Afectând aproape 100 de milioane de americani, NAFLD determină depozitarea de prea multă grăsime în ficat la persoanele care beau puțin sau deloc alcool.

Factori de risc și simptome ale bolii hepatice grase nealcoolice

„Deși cauza exactă a NAFLD este dificil de identificat, cunoașterea riscului dumneavoastră este vitală”, spune dr. Rashid Khan, gastroenterolog la Houston Methodist. „Afecțiunea poate fi diagnosticată la oameni de toate vârstele, dar este răspândită în special la persoanele în vârstă de 40 și 50 de ani, care prezintă, de asemenea, un risc ridicat de boli de inimă – datorită prezenței factorilor de risc, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2”.

Afecțiunea este, de asemenea, legată de sindromul metabolic, un grup de anomalii, inclusiv:

  • Creșterea grăsimii abdominale
  • Capacitate slabă de a utiliza hormonul insulină
  • Tensiune arterială crescută
  • Niveluri ridicate ale trigliceridelor din sânge

Alte simptome ale bolii hepatice grase nealcoolice pot include:

  • Ficat mărit
  • Oboseală
  • Dureri abdominale dreapta sus

De ce ar trebui să luați în serios boala ficatului gras nonalcoolic

Dacă aveți unul sau mai mulți dintre acești factori de risc, Dr. Khan are cinci motive pentru care ar trebui să vă luați în serios riscul NAFLD.

1. NAFLD se poate transforma în ciroză hepatică

Ciroza este cicatrice ireversibilă a ficatului, care, în timp, poate duce la disfuncții hepatice grave.

„Boala ficatului gras este destul de ușor de gestionat, dar dezvoltarea sa în ciroză devine o schimbare a jocului”, spune dr. Khan.

2. Studiile arată că cancerul hepatic poate apărea la persoanele cu NAFLD, chiar dacă nu au ciroză

Aproximativ un sfert din timp, NAFLD se dezvoltă în steatohepatită nonalcoolică (NASH) – care, la rândul său, poate duce la cancer la ficat.

3. Bolile de inimă merg mână în mână cu NAFLD

„Atât bolile de inimă, cât și NAFLD există împreună la mulți pacienți”, spune dr. Khan. „De fapt, ficatul gras este cunoscut a fi un predictor independent al bolilor de inimă”.

4. Cercetările arată că persoanele cu diabet pot dezvolta în cele din urmă NAFLD

„Această asociere este bidirecțională, în sensul că unii pacienți cu ficat gras vor dezvolta diabet”, spune dr. Khan.

5. NAFLD este legată de boala cronică de rinichi

Deși această legătură nu este la fel de puternică ca cea dintre NAFLD și boli de inimă sau diabet, riscul rămâne în continuare. NAFLD poate fi legată de sindromul metabolic, care implică acumularea plăcii în vasele de sânge din tot corpul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel