Sari la conținut

5 motive care te vor convinge să consumi mai multe fibre. Iată cât de sănătoase sunt pentru organism

Fibrele sunt nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a sistemului digestiv. În lipsa acestora se pot declanșa o multitudine de dezechilibre și boli, precum constipația cronică.

Problemele de digestie pot duce, în timp, la cronicizarea unor boli grave și dezvoltarea unor afecțiuni potențial letale, precum cancerul.

Fibrele nu sunt o opțiune în alimentație, ci sunt necesare pentru sănătatea sistemului digestiv și a întregului organism.

Care este legătura dintre fibre, sănătate și echilibrul alimentar? Trebuie subliniat că fibrele nu au rol nutritiv. Oamenii nu au enzimele necesare să digere fibrele, prin urmare aportul lor caloric este zero. Fibrele sunt prezente doar în vegetale, ele alcătuiesc structura, coaja, pulpa și bobul fructelor, legumelor și cerealelor. Produsele de origine animală precum carne, pește, sau ouă și lapte nu conțin fibre”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.

5 motive care ne vor face să consumăm mai multe fibre

Toate alimentele bogate în fibre au o consistență crescută și trebuie mestecate. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât ne săturăm mai repede și controlăm și mai bine apetitul;

Fibrele au volum mare și umplu stomacul cu puține calorii. Cresc senzația de sațietate și ajută la reducerea aportului alimentar;

În intestin fibrele blochează absorția de zahăr și grăsimi din alimente, au efect pozitiv pe nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge;

Pentru că dau volum și consistență bolului alimentar, fibrele stimulează musculatura tubului digestiv, accelerează tranzitul intestinal și combat constipația;

Chiar dacă nu le digerăm, fibrele ajung în colon și hrănesc coloniile de bacterii benefice responsabile de imunitate. Deci au efect prebiotic.

Fibrele pe care le găsim în fructe, legume și leguminoase sunt fibre solubile, care se umflă la contactul cu apa și se transformă într-un gel vâscos, în timp ce fibrele din tărâțele din cereale și din coaja semințelor sunt insolubile, acestea rămânând tari și dure dacă le înmuiem în apă”, a explicat Mihaela Bilic, nutriționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.