Sari la conținut

Un intestin sănătos duce la un sistem imunitar puternic? Cum să menținem un intestin sănătos și un sistem digestiv puternic?

intestin sănătos

Mâncarea pe care o consumăm oferă energie care este utilizată de celulele din corp pentru a crește și prolifera. Digestia este cel mai important proces de viață, iar tractul gastro-intestinal depinde de bacteriile intestinale pentru o funcționare perfectă.

Interesant este faptul că cercetarea medicală a dovedit că sistemul digestiv și sistemul imunitar sunt interconectate în așa fel încât pentru ca unul să funcționeze bine, celălalt trebuie să fie și el sănătos.

Tractul gastro-intestinal

Tractul gastro-intestinal cuprinde toate organele de la gură la intestinul gros care ajută la ingestia de alimente și absorbția apei și a altor substanțe nutritive din alimente. Există o mulțime de factori care afectează sistemul digestiv:

  • Intoleranță la mâncare
  • Stomac sau infecție intestinală
  • Alergii

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar este responsabil pentru dezvoltarea unui corp puternic pentru combaterea infecțiilor și prevenirea contractării bolilor. Sistemul cuprinde celule imune gastro-intestinale care secretă celule limfocitare pentru a ataca corpuri străine. Aceste celule imune intestinale și microflora previn dezvoltarea microbilor și luptă cu agenții patogeni și toxinele care sunt ingerate împreună cu alimentele.

Cum sunt conectate?

Iată cum sunt conectate:

  • Când suferiți de o slăbiciune a stomacului sau a alimentelor, acestea au o digestie afectată.
  • Acest lucru poate duce la diaree sau infecții cronice ale tractului gastrointestinal, cum ar fi IBS sau IBD, unde bacteriile intestinale sunt complet distruse și celulele imune gastrointestinale devin slabe.
  • Acest lucru duce la un intestin dezechilibrat care duce la un sistem imunitar compromis.
  • Prin urmare, este greu să lupți împotriva infecțiilor, ca urmare a faptului că sistemul digestiv are nevoie de timp pentru a se repara și a reveni la normalitate.

Cum să menținem un intestin sănătos și un sistem digestiv puternic?

Intestinul este o casă de milioane de bacterii bune. Flora intestinală trebuie menținută întotdeauna la un nivel echilibrat pentru ca tractul digestiv și sistemul imunitar să funcționeze bine. Pentru a menține un intestin sănătos, puteți să:

  • Consumați o cantitate bună de probiotice în alimentație. Probioticele ajută organismul să facă distincția între agenți patogeni și antigeni. De asemenea, reduc posibilitatea infecțiilor stomacale datorate alergiilor alimentare. Alimentele bogate în fibre, caș, iaurt etc. sunt bogate în probiotice.
  • Antibioticele pot distruge flora intestinului. În mod similar, un nivel prea mare de stres poate afecta și numărul de bacterii bune din intestin. Prin urmare, atunci când cineva urmează un tratament de antibiotice, acesta ar trebui să includă produse alimentare bogate în probiotice în dieta lor, după consultarea medicilor, pentru a compensa pierderea bacteriilor bune.
  • După diaree, nivelul de absorbție al intestinului subțire și al intestinului gros devine foarte redus, deoarece intestinul nu conține bacterii bune care ajută la absorbția nutrienților. Prin urmare, trebuie să se hidrateze bine, să mănânce o dietă BRAT conform prescripției medicului și să-și construiască încet flora intestinală pentru a restabili sistemul digestiv puternic.

Dacă tractul digestiv nu funcționează corect, acesta poate duce la o absorbție redusă a nutrienților care vor afecta sănătatea generală. Astfel, este vital să mențineți un intestin sănătos pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel