Sari la conținut

Un faimos neurochirurg a dezvăluit cei 5 PAȘI care asigură succesul în tratamentul tumorilor cerebrale, dar și cum le putem preveni

Tumorile cerebrale sunt în topul problemelor de sănătate din punctul de vedere al gravității. Asta din cauza localizării într-unul dintre cele mai importante organe din corp: creierul.

Două treimi dintre tumorile cerebrale sunt benigne, iar restul sunt maligne. Ca incidență, doar 5 persoane din 100 de mii fac această formă de boală, dar cancerul cerebral este printre principalele cauze de deces la copii și adulți cu vârsta sub 40 de ani. Neurochirurgia modernă, combinată cu cele mai bune programe de radioterapie și chimioterapie, reușește să crească șansele de supraviețuire pe termen lung. Explică cei 5 pași ai succesului terapeutic în cancerul cerebral prof. dr. Koray Ozduman, neurochirurg în cadrul unui spital de top din Turcia, care face parte din echipa președintelui Academiei Mondiale de Neurochirurgie, profesorul Necmettin Pamir.

Diagnosticarea precoce. Aceasta este posibilă dacă pacienții ajung într-un centru modern care combină experiența neurologilor, neurochirurgilor și oncologilor. Echipa multidisciplinară poate spune dacă următoarele simptome anunță un cancer. “Prima categorie de simptome este dată de presiunea intracraniană crescută. Aceasta dă dureri puternice de cap, stări de rău sau vedere dublă. Pot apărea și simptomele localizate, care înseamnă afectarea unor funcții precum mobilitatea membrelor. Al treilea tip de simptom este epilepsia”, descrie tabloul bolilor prof. dr. Koray Ozduman.

Intervențiile chirurgicale tot mai sigure. Acestea au la ora actuală șanse de reușită de 99 la sută, lucru posibil datorită progreselor din peste 100 de ani de neurochirurgie. “De departe, cea mai eficace terapie pentru orice tip de tumoare este rezecția chirurgicală. Nu există dubii în privința acestei terapii pe care o aplicăm ori de câte ori este posibil. Îndepărtarea tumorii înseamnă că pacientul scapă de ea, noi aflăm cu precizie despre ce tip de tumoare este vorba și putem acționa pe viitor în cunoștință de cauză. Desigur că nu întodeauna este posibilă rezecția tumorii, dar avem mai multe opțiuni de tratament, care se aplică în funcție de fiecare caz în parte”, completează specialistul.

Tehnologiile de ultimă generație. Astăzi, tratarea cancerelor cerebrale presupune și folosirea celor mai avansate tehnologii de-a lungul întregului proces terapeutic. Acestea sunt aplicate în diagnosticare, în timpul operației sau în radioterapie. “Aplicarea radioterapiei pentru tumorile cerebrale se face cu ajutorul unor tehnologii precum Gamma Knife, TRUEBEAM sau Cyber Knife. Toate acestea s-au perfecționat de-a lungul timpului și se dezvoltă în continuare, iar noi folosim cele mai avansate versiuni de programe și aparate care au crescut mult eficacitatea tratamentelor față de acum 10 ani”, afirmă prof. dr. Koray Ozduman.

Efectele adverse tot mai reduse ale terapiilor. Posibilele efecte adverse și riscuri există în continuare și privesc atât operația de extirpare a tumorii, cât și alte tratamente care folosesc radiațiile. Însă prof dr. Koray Ozduman este optimist: “Radioterapia se face cu emisie de radiații care țintesc zona din creier afectată de leziune. Iar radiațiile pot avea și efecte adverse asupra țesutului sănătos. Noi, ca medici, facem totul ca aceste tratamente să aibă cât mai puține efecte adverse, dar nu le putem elimina în proporție de sută la sută. Însă acestea sunt mult mai mici decât erau în urmă cu 10 ani și scad progresiv în continuare”.

Respectarea evaluărilor medicale periodice. După o intervenție chirurgicală de extirpare a unei tumori cerebrale, pacienții stau în spital 5 zile, iar dacă nu sunt complicații, revin la control peste o lună. Pentru că riscul de recidivă există, medicii recomandă pacienților să-și monitorizeze atent starea de sănătate. “Sfătuim pacienții care s-au confruntat cu o astfel de problemă să-și facă regulat, pe tot parcursul vieții, testele recomandate de medic, mai ales rezonanța magnetică. După aplicarea tratamentului, monitorizăm constant orice pacient, la două, trei luni, un an. Însă chiar și după aceasta perioadă, chiar dacă afecțiunea nu recidivează pe perioade lungi, încercăm să-i evaluăm la câțiva ani”, concluzionează expertul în tratarea tumorilor cerebrale.

Cât privește cauzele acestora, ele nu sunt pe deplin cunoscute. Se știe că lucrul în mediu radioactiv sau accidentele precum cel de la Cernobâl pot duce la apariția cancerelor cerebrale. Pe de altă parte, fumatul, consumul excesiv de alimente procesate și poluarea cresc riscul general de cancer și, implicit, pe cel de tumori cerebrale. Există teste genetice care pot evidenția un risc crescut de cancer cerebral, însă nu pot oferi certitudini.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel