Categories: Stil de viaţă

5 PONTURI pentru a alege o gustare sănătoasă

Dacă obișnuiești să consumi diferite gustări între mesele principale, atunci acest articol este, cu siguranță, foarte folositor pentru tine. Pentru că acest obicei poate fi, în funcție de gustările pe care le alegi, fie unul bun și sănătos, fie unul foarte periculos pentru sănătate.

Și pentru că dorim să intrăm direct în subiect, iată un prim sfat de care este bine să ții cont atunci când îți alegi snack-urile: Evită gustările pline de calorii goale și slabe din punct de vedere nutritiv. Astfel, sunt de evitat gustările bogate în cereale rafinate și în zaharuri adăugate.

De asemenea, gustările alese trebuie să fie echilibrate caloric, în funcție de efortul fizic și deci, în mod implicit, de consumul zilnic de calorii de care avem nevoie; în acest caz, ele nu vor contribui la acumularea de kilograme în plus, ci, dimpotrivă, vor ajuta în managementul greutății corporale.

Care este explicația? Ei, bine, o gustare luată în mijlocul zilei, între mese, poate controla apetitul și consumul unor cantități exagerate de alimente atunci când vine timpul pentru o masă principală. Iar acest lucru se întâmplă datorită faptului că la sfârșitul zilei apetitul nu este unul uriaș, cum ar fi în situația în care între mese nu s-ar fi consumat absolut nimic. De altfel, un studiu realizat pe scară largă (5000 de femei și bărbați care au reușit să piardă, în medie, 35 de kilograme) a relevat faptul că cei mai mulți dintre subiecți au consumat des cantități moderate de alimente, în locul celor 3 mese zilnice bogate.

Scopul gustărilor luate între micul dejun și prânz sau între dejun și cină este acela de a conferi cantitatea necesară de energie, atunci când există riscul ca nivelul de glucoză din sânge să scadă, productivitatea și puterea de concentrare a persoanei fiind puse, astfel, în pericol. De asemenea, o gustare sănătoasă poate oferi organismului o serie de nutrienți de care acesta are nevoie, cum ar fi proteine, fibre, vitamine sau minerale. În plus, gustările sănătoase, bogate în nuci, reduc colesterolul rău (LDL), precum și tensiunea arterială, având și avantajul de a ține departe diabetul de tip 2.

Dar aceste lucruri se întâmplă, desigur, doar în cazul în care gustarea ridică nivelul de zahăr din sânge doar până la limite optime, păstrându-l stabil pentru o perioadă cât mai lungă de timp. În acest sens, este foarte important ca snack-urile să aibă un indice glicemic scăzut și, de asemenea, o încărcătură glicemică mică. Acestea sunt metabolizate lent, eliberând energie treptat, atât cât este necesar organismului, pe o perioadă de timp mai mare.

Din păcate, multe dintre gustările care se găsesc frecvent în comerț (batoane, covrigi, covrigei, biscuiți etc.), pline de cereale rafinate și de zahăr adăugat, au un indice glicemic foarte mare, provocând o creștere rapidă, peste limitele normale, a nivelului de zahăr din sânge și a secreției de insulină, boost-ul de energie conferit fiind de foarte scurtă durată (consecința este nevoia de a mânca din nou, foarte curând).

Recomandăm ca oriunde mergeți pentru o perioadă de timp mai lungă (la serviciu, la școală etc.) să vă luați cu voi gustările, evitând, astfel, să fiți nevoiți să cumpărați pe fugă snack-uri nesănătoase. De asemenea, gustările trebuie să se încadreze între 150 și 250 de kcalorii, în funcție de sex, vârstă sau cantitatea de energie consumată.

Așadar, este foarte important pentru sănătatea noastră să ne alegem cu grijă și înțelepciune gustările, alegându-le doar pe cele cât mai naturale și cu un conținut nutrițional echilibrat, evitându-le, în schimb, pe cele puternic procesate, sărace în nutrienți, pline de calorii goale și chimicale.

Noi vă propunem alternativa sănătoasă și gustoasă la gustările obișnuite, batoanele raw vegane, o opțiune foarte simplă și la îndemână de a mânca alimente nutritive și sănătoase, fără a face, însă, vreun compromis în ceea ce privește gustul. Le găsiți în marile lanțuri de magazine din România și la cele naturiste, chiar și la cele online. Căutați batoanele vegane care au la bază doar ingrediente naturale, mix de nuci și fructe, care aduc un aport deosebit de vitamine, minerale și fibre în dieta zilnică. Acestea nu conțin produse de origine animală, zahăr, siropuri adăugate, gluten sau alți aditivi ascunși și, în plus, nu sunt prelucrate termic, astfel păstrându-se activi toți nutrienții, care îți vor asigura o gustare sănătoasă, super delicioasă și o adevarată sursă de energie între mese sau la micul dejun.

Recent Posts

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

16 minute ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

46 de minute ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

o oră ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

2 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

2 ore ago

RUGĂCIUNE puternică în VINEREA MARE pentru noroc şi iertare de păcate

În Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos credincioşii creştin-ortodocşi ţin post negru şi se…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic