Sari la conținut

5 semne de avertizare ale cancerului ovarian pe care nu ar trebui să le ignori

cancer ovarian
Sursă foto: Getty Images
Simptome cancer ovarian

Cancerul ovarian poate fi dificil de detectat, dar nu neapărat pentru că semnele nu există.

„Oamenii îl numesc uneori un ucigaș tăcut. Nu aș spune că este tăcut, aș spune că este subtil, pentru că se întâmplă lucruri”, spune dr. Anne B. Alaniz, medic oncolog ginecolog la Houston Methodist.

Este subtil, deoarece simptomele sunt cele pe care femeile le pot experimenta din când în când în timpul vieții. De asemenea, sunt simptome comune pentru alte afecțiuni. Și spre deosebire de cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal, cancerul ovarian nu are un test de screening preventiv disponibil. Acest lucru face ca identificarea acestor schimbări mai devreme decât mai târziu să fie deosebit de importantă.

Dr. Alaniz spune că, cunoașterea simptomelor cancerului ovarian, a istoricului de sănătate al familiei tale – în special pentru afecțiuni ginecologice, cum ar fi cancerul ovarian – și orice factori de risc personali pot ajuta femeile să își înțeleagă riscul și să obțină ajutor atunci când observă semne persistente.

Simptomele cancerului ovarian la care trebuie să fiți atenți

1. Balonare

Balonarea este atunci când stomacul se simte plin sau mai mare decât de obicei. Când ești balonat, stomacul tău poate face zgomote, poți simți disconfort sau durere și s-ar putea să ai gaze mai mult decât de obicei.

Senzația de balonare după o masă copioasă sau după consumul anumitor alimente este obișnuită. Și femeile ar putea fi obișnuite să se simtă umflate înainte sau în timpul menstruației. Dar balonarea ar trebui să vină și să dispară destul de repede – dacă nu dispare, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.

„Un lucru este să fii umflat pentru o zi sau două”, spune dr. Alaniz. „Este cu totul altceva să ai două sau mai multe săptămâni consecutive de balonare. Persistența balonării este cu adevărat ceea ce majoritatea oamenilor trebuie să-i acorde atenție și să realizeze că poate nu se rezolvă cu o dietă.”

Sursă foto: pixabay

2. Să te simți plin mai repede decât de obicei

Să te simți sătul după ce ai mâncat mai puține alimente poate părea o trăsătură bună, deoarece menținerea unei greutăți sănătoase poate fi uneori o provocare.

„Un alt simptom pe care îl vedem este că persoana în cauză devine mai plină mai repede decât de obicei, sațietatea precoce”, spune dr. Alaniz. „Acesta este locul în care pacienții își dau seama când mănâncă o cantitate foarte mică de alimente, dar încep să se simtă mai plini mai repede decât de obicei. Uneori se ajunge la un punct în care mănânci poate 50% din masă și simți că ai mâncat cinci farfurii cu alimente. S-ar putea chiar să ajungă într-un loc unde tot ce pot tolera este o masă pe zi.”

3. Presiune abdominală sau presiune pelviană

Femeile pot simți disconfort în abdomen și pelvis pe care se străduiesc să-k înțeleagă sau să le atribuie problemelor gastrointestinale, mai ales când există presiune în abdomen.

„Nu este cu adevărat intens sau foarte dureros”, spune dr. Alaniz. „Atât de des femeile spun: „Simt doar o greutate abdominală! Ei nu o pot atribui cu adevărat la nimic, dar senzația este pur și simplu grea și neplăcută.”

4. Urinări frecvente

Necesitatea de a urina des nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Orice, de la consumul de mai multe lichide, medicamentele pe care le luați sau modificările mușchilor vezicii urinare, vă poate determina să mergeți mai des la baie. Dar urinarea frecventă poate fi cauzată și de infecții precum infecțiile tractului urinar (ITU) și afecțiuni precum diabetul, vezica urinară hiperactivă și cancerul ovarian.

„În cancerul ovarian, persoana urinează foarte des și simte că vezica urinară este plină, dar când merge la baie, urinează doar puțin”, spune dr. Alaniz.

5. Trezirea noaptea pentru a urina (nicturie)

Frecvența nu este singurul simptom urinar. Nicturia este definită ca trezirea pentru a urina în timpul nopții, uneori de mai multe ori. Nicturia poate fi un simptom deranjant, deși obișnuit – unul din trei adulți de peste 30 de ani fac cel puțin două călătorii la baie în fiecare noapte, potrivit Centrului Național pentru Informații Biotehnologice. Poate fi cauzată de orice, de la cât de mult lichid bea o persoană până la tulburări de somn și îmbătrânire.

Dr. Alaniz spune că femeile ar trebui să țină seama dacă de obicei dorm bine și nu au fost niciodată nevoite să se trezească noaptea pentru a merge la baie înainte – iar acum se trezesc în fiecare noapte. Este ușor să-l atribui îmbătrânirii, dar împărtășirea acestui simptom cu medicul dumneavoastră este importantă, mai ales dacă este asociat cu oricare dintre simptomele de mai sus.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel