Sari la conținut

Condimentul care stopează greața și balonarea. Oamenii de știință spun că este la fel de eficient ca și antiacidele

Senzația de balonare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
remedui pentru balonare

Condimentul care stopează greața și balonarea. Turmericul își găsește aplicație în medicamentele ayurvedice și tradiționale chineze, de la tratarea afecțiunilor pielii până la rezolvarea problemelor tractului respirator superior, problemelor articulațiilor și ale sistemului digestiv.

Deși turmericul este folosit în diferite părți ale lumii pentru tratarea indigestiei, beneficiile sale în comparație cu medicamentele convenționale rămân puțin studiate. Într-un nou studiu, cercetătorii au furnizat dovezi științifice pentru eficacitatea sa în atenuarea indigestiei și au arătat eficacitatea sa comparabilă cu cea a antiacidelor.

În studiul publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine cercetătorii au comparat utilizarea turmericului cu medicamentul antiacid convențional omeprazol – un inhibitor al pompei de protoni (PPI) utilizat pentru a trata dispepsia funcțională.

Turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Condimentul care stopează greața și balonarea

Ei au descoperit că turmericul a fost la fel de eficient ca medicamentul în tratarea simptomelor indigestiei. Dispepsia funcțională este o afecțiune digestivă care provoacă o senzație de arsură la nivelul stomacului, balonare, eructații excesive și greață. Pacienților li se recomandă de obicei să facă modificări comportamentale și ale dietei și să utilizeze medicamente fără prescripție medicală pentru ameliorare.

Studiul a inclus 206 adulți cu vârsta sub 70 de ani care au fost internați în diferite spitale din Thailanda cu dispepsie funcțională. Ei au fost repartizați într-unul din cele trei grupuri de tratament.

  • Primului grup de 69 de pacienți i s-au administrat două capsule mari de 250 mg de curcumină (substanță bioactivă din turmeric) de patru ori pe zi și o capsulă inactivă.
  • Următorului grup de 68 de pacienți i s-a administrat omeprazol 20 mg capsule zilnic și două capsule artificiale de patru ori pe zi.
  • Grupului final i sa administrat turmeric, precum și omeprazol.

La începutul studiului, toți participanții aveau caracteristici clinice similare și scoruri de indigestie măsurate prin scorul de evaluare a severității dispepsiei (SODA). Pacienții au fost evaluați din nou după 28 și 56 de zile.

„Scorurile SODA au indicat reduceri semnificative ale severității simptomelor până în ziua 28 pentru durere (−4,83, –5,46 și -6,22) și alte simptome (−2,22, –2,32 și -2,31) pentru cei din combinație, curcumină în monoterapie și omeprazol singur.

Aceste îmbunătățiri au fost și mai puternice după 56 de zile pentru durere (-7,19, -8,07 și, respectiv, -8,85) și alte simptome (-4,09, -4,12 și respectiv -3,71)”, au spus cercetătorii.

Ei se așteaptă că „procesul controlat randomizat multicentric oferă dovezi extrem de fiabile pentru tratamentul dispepsiei funcționale” . Aceștia speră că descoperirile lor pot deschide calea pentru utilizarea turmericului în practica clinică.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel