Sari la conținut

5 semne timpurii de avertizare a demenței

Imagine creată cu AI

Oamenii uită lucruri tot timpul, dar dacă uită lucruri de prea multe ori poate fi un motiv de îngrijorare. Faptul că nu vă amintiți de ce ați intrat în bucătărie sau într-o anumită cameră i se poate întâmpla oricui, dar vă puteți întreba dacă dezvoltați sau nu demență dacă acest lucru se întâmplă des și vă aflați într-un anumit interval de vârstă.

Ce este demența?

Demența, sau tulburarea neurocognitivă, este pierderea gândirii, a raționamentului sau a memoriei până la punctul în care interferează cu viața/activitățile de zi cu zi.

Există mai multe forme de demență, dar cea mai frecventă este boala Alzheimer la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, potrivit neurologilor.

A doua cea mai frecventă formă este demența vasculară, cauzată de afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

În cele din urmă, ultima formă este o afecțiune cerebrală cunoscută sub numele de demența din cauza bolii Parkinson.

Oamenii uită lucruri tot timpul, dar dacă uită lucruri de prea multe ori poate fi un motiv de îngrijorare. Faptul că nu vă amintiți de ce ați intrat în bucătărie sau într-o anumită cameră i se poate întâmpla oricui, dar vă puteți întreba dacă dezvoltați sau nu demență dacă acest lucru se întâmplă des și vă aflați într-un anumit interval de vârstă.

Schimbări frecvente în luarea unei decizii

Oricine are ocazia să ia o decizie greșită din când în când. Persoanele cu demență, sau cu simptome de debut precoce, pot experimenta schimbări mai frecvente în ceea ce privește judecata sau luarea deciziilor.

Un exemplu foarte bun este faptul că persoanele cu demență pot să nu fie capabile să gestioneze un buget sau, mai frecvent, își neglijează mai des igiena.

Dificultăți în finalizarea sarcinilor

O mulțime de persoane în vârstă, chiar și cele care nu sunt atât de bătrâne, au nevoie de asistență pentru a învăța noi tehnologii sau aparate.

De obicei, persoanelor cu demență le este mult mai greu să învețe tehnologia și să îndeplinească sarcinile de rutină pe care obișnuiau să le facă cu ușurință.

Condusul către o locație cunoscută sau crearea unei liste de cumpărături poate deveni dificilă, potrivit Asociației Alzheimer.

Pierderea memoriei episodice

Pierderea memoriei tinde să fie unul dintre primele simptome ale demenței, pierderea memoriei episodice fiind primul semn vizibil.

O persoană își poate aminti că a plecat în vacanță, de exemplu, dar nu-și poate aminti unde a mers sau ce a făcut.

Memoria episodică implică amintirea unor informații specifice despre evenimente recente sau trecute.

Este posibil ca persoanele cu demență să nu-și amintească unde au parcat mașina sau unde au fost la cină în săptămâna precedentă. De multe ori, persoana cu demență nu observă că are pierderi de memorie episodică; mai degrabă, un prieten sau un membru al familiei i le semnalează.

Legătura dintre dementa și hipertensiune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Modificări ale dispoziției

Este complet natural să deveniți mai fixați în obiceiurile dumneavoastră pe măsură ce îmbătrâniți. Este ușor să vă supărați dacă rutina normală vă este perturbată, dar a face față stresului și schimbărilor este mai dificil în rândul adulților în vârstă.

De fapt, depresia la adulții în vârstă este destul de frecventă ca urmare. Persoanele cu demență sunt ocazional incapabile să își controleze emoțiile sau pot deveni suspicioase, confuze, deprimate sau temătoare. Este obișnuit ca aceștia să se supere acasă, cu prietenii sau atunci când se află în afara zonei lor de confort.

Probleme de vorbire

Nu este neobișnuit să cauți cuvântul potrivit atunci când încerci să comunici verbal sau în scris. Persoanele cu demență tind însă să se descurce mult mai greu cu limbajul.

Ei pot avea probleme în a găsi cuvinte pentru lucruri familiare sau pot numi pe cineva sau ceva pe un nume greșit. De asemenea, este posibil ca acestea să se repete sau să piardă urma unei conversații.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel