Sari la conținut

Depresia afectează sănătatea inimii. Risc aproape dublu în cazul femeilor

infarct
Sursă foto: unsplash
Depresia afecteaza sanatatea inimii

Depresia afectează sănătatea inimii, iar femeile se confruntă cu un risc deosebit de ridicat de boli cardiovasculare în comparație cu bărbații, a arătat un nou studiu.

Studiile anterioare au stabilit legătura dintre depresie și riscul crescut de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord, angina pectorală, accident vascular cerebral și deces. Deși s-a constatat că femeile cu depresie prezintă un risc relativ mai mare de a experimenta rezultate adverse legate de sănătatea inimii în comparație cu bărbații, nu există dovezi suficiente cu privire la impactul bazat pe diferențele de sex, iar mecanismele care stau la baza acestui fenomen nu sunt înțelese pe deplin.

Potrivit studiului publicat în jurnalul JACC, a avea un diagnostic anterior de depresie a crescut riscul de boli de inimă cu 39% la bărbați, în timp ce riscul a fost de 64% la femei.

Studiu ȘOC. Depresia afectează sănătatea inimii

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor oferi o perspectivă asupra necesității de a adapta strategiile de prevenire și gestionare a bolilor cardiovasculare (BCV) în funcție de factori specifici sexului.

„Identificarea factorilor specifici sexului în efectele adverse ale depresiei asupra rezultatelor cardiovasculare poate ajuta la dezvoltarea de strategii de prevenire și tratament direcționate care să abordeze riscurile specifice de BCV cu care se confruntă pacienții cu depresie.

O mai bună înțelegere va permite furnizorilor de asistență medicală să optimizeze îngrijirea pentru atât bărbații, cât și femeile cu depresie, ceea ce duce la îmbunătățirea rezultatelor BCV pentru aceste populații”, a spus Hidehiro Kaneko, autor corespondent al studiului.

Pentru a examina asocierea dintre depresie și evenimentele ulterioare de BCV, cercetătorii au efectuat un studiu de cohortă observațional care a implicat 4.125.720 de participanți care făceau parte dintr-o bază de date japoneză privind daunele de asigurări.

Participanții aveau o vârstă medie de 44 de ani și aproximativ 57% dintre ei erau bărbați. Studiul a identificat persoanele cu depresie ca fiind cele diagnosticate clinic înainte de controlul de sănătate inițial. La control au fost de asemenea colectate indicele de masă corporală (IMC), tensiunea arterială și valorile de laborator a jeun ale participantului.

Rezultatul primar a constat într-un criteriu final compus care a inclus:

  • atac de cord,
  • durere în piept,
  • accident vascular cerebral,
  • insuficiență cardiacă,
  • fibrilație atrială.

Femeile, risc mărit de boli cardiovasculare, mai ales în timpul sarcinii și în menopauză

Cercetătorii au analizat semnificația statistică a diferențelor de caracteristici clinice între participanții cu și fără depresie. Rezultatele indică faptul că raportul de risc al depresiei pentru BCV a fost de 1,39 la bărbați și 1,64 la femei, comparativ cu participanții fără depresie.

Potrivit cercetătorilor, femeile pot avea un risc mai mare de boli cardiovasculare atunci când se confruntă cu depresie din cauza mai multor factori. Femeile tind să aibă simptome de depresie mai severe și persistente în comparație cu bărbații, mai ales în perioadele de schimbări hormonale semnificative, cum ar fi sarcina sau menopauza.

Atunci când se confruntă cu depresie, susceptibilitatea mai mare a femeilor la factorii de risc tradiționali, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, împreună cu diferențele de acces la asistență medicală și tratament între sexe și factorii biologici specifici sexului, pot contribui cu toții la creșterea riscului.

Cercetătorii notează că impactul diferențelor de sex asupra asocierii dintre depresie și rezultatele cardiovasculare a fost consistent. În acest sens, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să recunoască rolul important al depresiei în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Evaluarea riscului de BCV la pacienții depresivi și tratarea și prevenirea depresiei poate duce la o scădere a cazurilor de BCV

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel