Sari la conținut

5 simptome ale bolii Alzheimer pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Semnele și simptomele bolii Alzheimer nu sunt doar despre pierderea memoriei, dezorientare și agitație. Experții spun că, de fapt, există simptome ale acestei afecțiuni ale creierului pe care este posibil să nu le cunoașteți.

„Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care se agravează în timp și provoacă, în general, o scădere a memoriei, a învățării, a gândirii și a organizării.

Afecțiunea îi afectează cel mai frecvent pe cei peste 65 de ani, fiind cea mai frecventă cauză de demență, reprezentând aproximativ 60 până la 80% din cazurile de demență”, spune Kristin Gill, psihiatru și director medical șef la Minded.

Iată care sunt simptomele subtile ale bolii Alzheimer despre care nu s-a vorbit în mod obișnuit, spun dr. Gill și câțiva colegi experți în sănătatea creierului.

Semne mai puțin cunoscute de Alzheimer: 1. Modificări ale somnului

Este adevărat că foarte mulți oameni suferă de insomnie și alte tulburări de somn. Dar știai că o schimbare a tiparelor de somn poate indica, de asemenea, boala Alzheimer?

„Schimbările în tiparele de somn sunt destul de frecvente la persoanele cu boala Alzheimer.Aceste schimbări pot include dificultăți de a adormi, treziri frecvente în timpul nopții și somnolență în timpul zilei.

Acest lucru nu afectează numai calitatea vieții celor care suferă de boală, dar pune și provocări pentru membrii familiei, partenerii și îngrijitorii”, spune dr. Gill, potrivit The Healthy

Dacă aceasta este o problemă, atunci veți dori să vă consultați medicul de familie pentru a afla cauza principală a problemelor de somn, indiferent dacă este sau nu Alzheimer, apnee în somn sau altceva.

2. Retragerea din activități sociale

Retragerea socială este asociată cel mai des cu anxietatea și depresia, dar poate indica și boala Alzheimer. De exemplu, dacă o persoană obișnuia să meargă la un teatru săptămânal și nu mai arată interes, acesta ar putea fi un semnal pe care merită să fii atent.

„Retragerea socială, caracterizată printr-un interes diminuat pentru activitățile sociale și implicarea scăzută în hobby-urile pe care le-ai bucurat anterior, poate fi un indicator precoce al bolii Alzheimer. Servețte ca un indiciu crucial pentru diagnosticarea și intervenția precoce”, spune dr. Gill.

Semne mai puțin cunoscute de Alzheimer: 3. Confuzie de cuvinte

Este vorba de dificultăți apărute în folosirea cuvintelor în conversațiile zilnice. Din când în când, un cuvânt ne va scăpa tuturor, dar, toate acestea, pentru cei cu boala Alzheimer, acest lucru se va întâmpla adesea cu cuvinte comune.

„Aceste cuvinte nu sunt complicate sau ezoterice, ci sunt obișnuite. De exemplu: „Voi … câinele”. Uitarea sau poticnirea de cuvântul „plimbare” ar fi o surpriză în circumstanțe normale”, spune Dr. RJ Tesi, medic al INmune Bio.

4. Funcționare executivă slabă

Abilitățile asociate în mod obișnuit cu funcționarea executivă pot fi compromise de boala Alzheimer. Acest lucru se referă la urmărirea instrucțiunilor, menținerea concentrației și aderarea la un plan.

„Funcția executivă este cea mai complicată sarcină a minții umane, deoarece este un joc de șah tridimensional care necesită integrarea riscurilor, beneficiilor, impactului asupra celorlalți și a timpului”, spune dr. Tesi.

Acesta subliniază că funcționarea executivă proastă este în general prima sarcină care eșuează în creierul unei persoane cu boala Alzheimer.

Semne mai puțin cunoscute de Alzheimer: 5. Judecata slabă

Dr. Anjali Patel, un neurolog cognitiv instruit de fellowship la Atlantic Neuroscience Institute de la Centrul Medical Overlook, spune că schimbările normale de judecată legate de vârstă pot arăta ca pierderea unei plăți o dată sau greșeala din când în când.

Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu Alzheimer poate fi puțin mai grav.

„Un exemplu ar fi o persoană care oferă informații personale unor străini sau nu poate gestiona un buget”, spune dr. Patel.

Judecata slabă ar putea interfera cu siguranța și igiena personală, în funcție de individ.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel