Sari la conținut

5 simptome care impun o programare la cabinetul de stomatologie pediatrică

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Igiena orală corectă este foarte importantă pentru dezvoltarea și sănătatea copiilor. Din acest motiv, este necesar să știi când este cazul să programezi un consult la cabinetul stomatologic pediatric. Sunt suficiente controalele de rutină sau există manifestări care impun o programare promptă?

La fel ca în cazul adulților, există simptome care constituie semnale de alarmă și care le impun părinților să îi programeze pe cei mici la un dentist copii.  Durerile dentare sau cele gingivale, pătarea sau decolorarea smalțului dentar, apariția cariilor și respirația urât mirositoare se numără printre acestea. Iată cum le depistezi:

Durerile dentare

Durerile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii. Sunt foarte neplăcute și pot fi chiar înfricoșătoare, la vârste fragede. Durerea de dinți poate avea multe cauze, de la inflamarea gingiilor și până la apariția cariilor dentare. E important să le iei în serios și să îți programezi copilul la un stomatolog pediatric, specialistul care îi poate oferi cel mai bun tratament.

În plus față de vizitele regulate la stomatolog, este important să îl înveți pe cel mic cum să-și îngrijească corect dinții și gingiile. Acest lucru include sfaturi despre periajul dinților și folosirea aței dentare, precum și o alimentație adecvată vârstei, bogată în nutrienți și cu o cantitate controlată de zaharuri. Hidratarea corespunzătoare ajută, de asemenea, la neutralizarea pH-ului oral și poate preveni, astfel, apariția problemelor dentare.

Petele dentare

Petele dentare apar atunci când bacteria Streptococcus mutans se acumulează pe suprafața dinților și modifică pH-ul oral, provocând aciditate, care contribuie la decalcifierea smalțului dinților. Petele dentare pot fi albe, maronii sau negre și pot apărea deopotrivă pe suprafața exterioară a dinților (fațetele anterioare), cât și pe suprafețele ocluzale. Deoarece smalțul este decalcificat, petele dentare provocate prin demineralizarea dintilor sunt ușor de îndepărtat prin periaj sau curățarea cu apă oxigenată. Cu toate acestea, ele vor reveni dacă nu există o îngrijire corespunzătoare a dinților.

Petele dentare pot fi, de asemenea, prevenite prin igiena orală adecvată, consumul de alimente cu conținut scăzut de zahăr și bogate în vitamine și minerale și un program regulat de vizite la cabinetul stomatologic. 

Inflamațiile gingivale

Inflamațiile gingivale sunt o altă problemă dentară frecventă în rândul copiilor. Ele se manifestă adesea și prin intensificarea culorii gingiilor (roșeață) și pot fi dureroase. Inflamația gingivală este cauzată de acumularea de placă dentară pe suprafața dinților. Placa bacteriană se formează pe suprafața dinților și se acumulează în jurul gingiilor. Bacteriile acumulate astfel produc toxine care inflamează gingiile. 

Prevenirea inflamațiilor gingivale se poate face prin îngrijirea zilnică a dinților. Acest lucru include periajul de două ori pe zi și folosirea apei de gură.

Cariile vizibile

Cariile vizibile sunt unul dintre cele mai evidente simptome care impun vizitarea unui cabinet de stomatologie pediatrică. Uneori, cariile pot fi însoțite și de alte simptome precum:

  • durerea dentară;
  • inflamația gingiilor;
  • halena (respirația urât mirositoare);
  • sensibilitatea la cald şi/sau rece.

Cariile pot fi detectate prin examinarea cavității bucale și prin radiografia dentară. Acestea prezintă, în etapele incipiente, o culoare galben-maronie și sunt adesea înconjurate de un contur neregulat. Cariile se pot extinde rapid dacă nu sunt tratate corespunzător. De aceea, este important ca cei mici să fie supuşi controalelor stomatologice regulate, pentru a preveni apariția cariilor și a complicaţiilor asociate acestora.

Fisurile dentare rezultate în urma traumatismelor

Fisurile sunt leziuni ale smalţului şi/sau dentinei, care pot să apară ca urmare a unei lovituri puternice (cum ar fi o căzătură sau un impact direct), dar şi din cauza unei erupţii dentare neregulate. Fisurile pot fi superficiale şi profunde – acestea din urmă punând în pericol vitalitatea dintelui.

Fisurile dentare rezultate în urma traumatismelor pot fi tratate în mai multe moduri, în funcție de gravitatea lor. De regulă, se recomandă o vizită la un dentist pentru a se stabili un plan de tratament. Trauma poate afecta dinţii în mai multe moduri: fractura coroanei dintelui, fractura radacinii dintelui, luxaţia dinţilor sau avulsia (smulgerea) completă a unui dinte.

Tratamentul fisurilor dentare depinde de tipul acestora. Fisurile superficiale pot fi tratate prin obturarea cu o pastă de plombaj sau un compozit, pentru a împiedica apariţia cariilor. Tratamentul pentru fisurile profunde poate include îndepărtarea parțială a smalțului și obturarea fisurii cu o plombă, astfel încât să se împiedice apariția infecțiilor şi acumularea bacteriilor la nivelul cavităţii dentare. Dacă este necesar, stomatologul pediatric poate recomanda inclusiv un tratament de restaurare pentru dintele afectat.

Sănătatea orală a copiilor este importantă, chiar și în perioada dinților de lapte, deoarece problemele netratate la timp pot afecta chiar și dezvoltarea dentiției permanente. Așadar, programează vizite regulate la clinica sau cabinetul de stomatologie pediatrică și asigură-te că acționezi prompt de câte ori observi sau copilul tău acuză simptome dentare.

Sursă foto: Freepik

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel