Sari la conținut

5 simptome majore ale deficitului de fier care nu ar trebui niciodată ignorate

deficit de fier
Sursa foto: arhivă Doctorul ZIlei
Deficit de fie, cauze

Simptome majore ale deficitului de fier. Fierul este foarte important pentru funcționarea normală a organismului, inclusiv, în ceea ce privește producerea de hemoglobină, adică a moleculelor din sânge care transportă oxigenul în tot corpul.

Fierul este necesar și pentru menținerea sănătății celulelor, a pielii, părului sau a unghiilor.

Fierul este elementul de construcție al hemoglobinei, proteina esențială din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în toate părțile corpului. Este important să încorporezi alimente bogate în fier în dieta ta zilnică.

Deficitul de fier: cauze

La fel ca și hemoglobina, fierul este, de asemenea, o componentă esențială a mioglobinei, o proteină soră a primei care face aceeași treabă de a transporta oxigenul în tot corpul.

„Cauzele unei deficiențe de fier pot varia de la o dietă proastă la o boală gravă. Alți factori de luat în considerare sunt vârsta, sexul și istoricul medical”, a spus dr. David Brill, de la Cleveland Clinic.

Doza recomandată de absorbție zilnică a fierului este de șapte până la 18 miligrame pe zi pentru adulții generali, în timp ce un adaos de 27 mg este recomandat pentru femeile însărcinate.

Alimente bogate în fier:

  • Carne de vită 
  • Pui
  • Caise uscate
  • Linte
  • Fasole
  • Caju
  • Spanac

Un alt mod de încredere de a împacheta mai mult fier în mesele cuiva este gătitul cu ustensile din fontă.

Simptome care indică că aveți deficit de fier

Dar ce se întâmplă când organismului îi lipsește fierul? Există suficiente rezerve de fier în sistemul uman, dar atunci când acestea sunt epuizate, organismul manifestă unele simptome revelatoare.

Pe lângă asta, absorbția inadecvată susținută poate duce la afecțiuni precum anemia, care apare atunci când organismul are mai puține globule roșii decât în mod normal.

  1. Oboseala: Este unul dintre cele mai frecvente simptome ale anemiei cu deficit de fier, care apare din cauza lipsei de aport alimentar. Oamenii ar putea crede că odihna este o cale de a scăpa de această problemă, dar problema se află de fapt adânc în celulele sanguine, potrivit Healthgrades.
  2. Frisoane: O persoană se poate trezi adesea obosită și să simtă frig tot timpul din cauza stării anemice.
  3. Dificultatea de respirație: Aceasta apare pe măsură ce nivelul de oxigen al organismului scade dramatic din cauza lipsei de hemoglobină în celulele roșii din sânge. O persoană poate pufăi frecvent la debutul anemiei severe.
  4. Dureri de cap: durerile de cap care apar frecvent ar putea fi, de asemenea, un indiciu clar al anemiei. Condiția se prezintă pe măsură ce creierul primește mai puțin oxigen decât are nevoie pentru a funcționa optim, potrivit Healthline.
  5. Insomnie: Este o afecțiune însoțitoare a anemiei cu deficit de fier. Pe lângă pierderea somnului, persoanele cu această afecțiune pot experimenta și anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală, a raportat Universitatea Snooze.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel