Din cuprinsul articolului
Unul din cinci adulți cu vârsta peste 60 de ani ia ulei de pește, un supliment extras din țesuturile peștilor grași și bogat în acizi grași omega-3, care susțin sănătatea inimii, creierului, ochilor și articulațiilor.
Însă, chiar dacă acizii grași omega-3 au beneficii, anumite medicamente și suplimente pot interacționa cu uleiul de pește în moduri potențial dăunătoare. Iată cinci dintre ele.
1. Anticoagulante
Suplimentele de Omega-3 pot inhiba coagularea sângelui, ceea ce de obicei nu este o problemă atunci când sunt administrate singure, a declarat pentru revista Health Aaron Emmel, farmacist, fondator și director al programelor educaționale de la Pharmacy Tech Scholar.
Cu toate acestea, amestecarea acizilor grași omega-3 cu medicamente care au efecte similare, cum ar fi anticoagulante precum warfarina sau medicamente antiplachetare precum aspirina, ar putea crește riscul de sângerare, a spus el.
Dacă luați aceste medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga ulei de pește. Acesta ar putea dori să vă monitorizeze raportul internațional normalizat, care măsoară timpul necesar pentru coagularea sângelui, a remarcat Amy Goldsmith, RDN, LDN , dietetician înregistrat și proprietar al Kindred Nutrition & Kinetics din Frederick, Maryland.
2. Ginkgo Biloba
Ginkgo biloba, un supliment pe bază de plante adesea luat pentru sănătatea creierului și pentru afecțiuni precum anxietatea sau sindromul premenstrual, are și proprietăți antiplachetare care îngreunează coagularea sângelui, a declarat Brynna Connor, MD, ABFM , medic de familie certificat și ambasador al asistenței medicale la NorthWestPharmacy.com.
De aceea, combinarea acestuia cu ulei de pește crește riscul de vânătăi sau sângerări, a declarat ea pentru Health.
3. Vitamina E
Vitamina E — un antioxidant legat de sănătatea sistemului imunitar, a inimii și a ochilor — subțiază și sângele. Atunci când este administrată împreună cu uleiul de pește, poate crește și mai mult riscul de sângerare sau vânătăi.
Majoritatea adulților pot obține doza zilnică recomandată de 15 miligrame (mg) de vitamina E prin alimente precum uleiurile vegetale, nucile, semințele, spanacul și broccoli. Suplimentele oferă adesea mai mult decât este necesar, ceea ce poate agrava riscul atunci când sunt combinate cu ulei de pește.

4. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
AINS precum ibuprofenul și naproxenul reduc durerea și inflamația, dar pot crește riscul de sângerare internă, în special la nivelul tractului gastrointestinal. Deoarece omega-3 au proprietăți anticoagulante, administrarea ambelor în același timp poate fi riscantă.
„AINS au un risc crescut de sângerare în cazul dozelor mari de ulei de pește”, a spus Goldsmith, așa că asocierea trebuie supravegheată de medicul dumneavoastră.
5. Medicație pentru tensiunea arterială
Omega-3 pot scădea ușor tensiunea arterială . Atunci când sunt combinate cu medicamente care scad tensiunea arterială, cum ar fi inhibitorii ECA, beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu, efectele pot determina o scădere prea mare a tensiunii arteriale, a spus Emmel. „Asta nu înseamnă că nu poți lua ulei de pește împreună cu aceste suplimente”, a remarcat el. „Totuși, dacă le iei împreună, fă-o cu precauție.”
Cum să iei ulei de pește
Orice efecte adverse ale uleiului de pește apar de obicei în cazul unor doze mai mari – peste 3.000 mg de EPA și DHA combinate pe zi. „În general, doza standard fără prescripție medicală este de 1.000 până la 2.000 mg de ulei de pește total zilnic și ar trebui să fie sigură atâta timp cât este monitorizată și recomandată de medicul dumneavoastră”, a spus Emmel.
Acestea fiind spuse, mulți oameni s-ar putea să nu aibă deloc nevoie să consume ulei de pește. Toți cei trei experți au recomandat să consumați acizi grași omega-3 din dietă înainte de a apela la suplimente. Probabil puteți atinge doza recomandată consumând două până la trei porții de pește pe săptămână (o porție de somon de 85 g, de exemplu, are aproximativ 2.000 mg de DHA și EPA).
„Suplimentele sunt cele mai bune pentru persoanele care nu consumă pește sau pentru cele care au nevoie de suplimentare terapeutică pentru afecțiuni precum trigliceride ridicate, risc de boli cardiovasculare și artrită reumatoidă”, a declarat Connor pentru sursa citată.
Pentru cei care au nevoie de suplimente, Connor a sugerat alegerea unora sub formă de trigliceride sau trigliceride reesterificate, care sunt mai biodisponibile decât forma de ester etilic. Luați-le în timpul unei mese care include grăsimi alimentare pentru a îmbunătăți absorbția, a spus ea.

