Sari la conținut

Nu uita să le strecori în bagaj! Îţi vor fi de mare ajutor

Îţi place soarele şi adori să faci plajă? Foarte bine. Dar cu măsură şi nu fără protecţie! Ce te faci însă dacă loţiunile nu te mulţumesc din cauza „chimicalelor”, iar tu eşti adepta un stil de viaţă cât mai sănătos nu doar pe „dinăuntru”, ci şi „pe dinafară”.

Cunoşti cu certitudine beneficiile uleiurilor naturale şi poate că nu te-ai gândit cât te utile ţi-ar putea fi la plajă. Le-ai utilizat cu încredere ca să-ţi hrăneşti pielea şi le-ai descoperit ca ingrediene în produse cosmentice de calitate.

Pe lângă proprietăţile lor nutritive, emoliente, hidratante şi câte altele, ai încredere şi alte virtuţi ale uleiurilor pe care le îndrăgeşti atât de mult.

Morcovul este vedetă la acest capitol. Bogat în betacaroten (precursor al vitaminei A), cu proprietăţi de revitalizare, hidratare şi îmbunătăţire  a aspectului pielii, uleiul de seminţe de morcov are factor de protecţie 40 şi ne protejează pielea de efectele negative ale razelor UV.

Uleiul din germeni de grâu intră şi el topul celor mai bune uleiuri din punct de vedere al factorului de protecţie solară. L-am folosit în alimentaţie sau în cure, pentru că el contribuie la reglarea colesterolului şi împiedică depunerea acestuia pe pereţii arterelor.

Puternic antioxidant, uleiul din germeni de grâu luptă împotriva radicalilor liberi care distrug celulele ce grăbesc îmbătrânirea. Aplicat pe piele face minuni îmbunătăţind circulaţia sângelui şi ajutând la repararea celulelor distruse de razele soarelui. Promovează formarea celulelor pielii, hrăneşte şi ajută la întinerirea pielii uscate.

Şi uleiul din seminţe de zmeură are reputaţia că repară pielea, fiind totodată practic de utilizat la plajă pentru că nu îl „pierdem” foarte uşor după aplicare întrucât se lasă mai greu dus de pe piele decât suratele sale. Bun pentru protecţia solară, amintim totuşi cât de bun este şi în prevenirea şi apariţia vergeturilor dacă este folosit cu regularitate. Uleiul de seminţe de zmeură are un factor de protecţie cuprins între 30 şi 50.

Folosit adesea pentru tratarea unor probleme ale pielii precum psoriazisul sau eczema, deoarece calmează senzaţia de mâncărime sau uscăciune, uleiul de avocado protejează pielea de radiaţii şi previne arsurile solare. Este totodată o sursă bogată de vitamine A si D. Uleiul de avocado se absoarbe uşor în piele şi hidratează în profunzime. Deloc de neglijat, acest ulei este bogat în grăsimi monosaturate, grăsimi care formează un strat protector la nivelul pielii.

Uleiul de cocos  oferă protecţie solară moderată. El este bogat în grăsimi saturate şi poate avea formă solidă sau lichidă, în funcţie de temperatura mediului. Hidrateaza şi hrăneşte pielea. Folosit pentru uz alimentar, uleiul de cocos favorizează digestia, fiind totodată un adjuvant în reglarea colesterolului.

Uleiul de migdale oferă o protecţie foarte bună împotriva razelor soarelui, are un factor de protecţie SPF 6, asemenea multor produse solare de pe piaţă. Este emolient, prieten cu pielea crăpată şi uscată, hrăneşte, catifelează şi tratează dermatitele şi arsuri superficiale

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel