Sari la conținut

Avertismentul medicilor români: acest obicei pe timp de vară duce la apariția cancerului!

simptom cancer de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei.ro
pete rosii pe piele, semn cancer de sange

Zilele toride de vară, dar și perioada concediilor în care multă lume optează să meargă la mare, îi determină pe medicii dermatologi să avertizeze că expunerea exagerată la soare poate creşte riscul de cancer de piele.

În plus, ei nu recomandă nici folosirea uleiurilor de bronzare, iar despre statul în soare între orele 11:00 şi 16:00 nici nu poate fi vorba.

Orice nivel de expunere la soare are efecte dăunătoare asupra pielii. În mod obișnuit, organismul uman poate repara pielea deteriorată de soare. Cu toate acestea, în cazul în care pielea este grav deteriorată, acest lucru devine din ce în ce mai dificil.

Este dificil să se definească în mod clar ce înseamnă expunere „excesivă” la soare, întrucât aceasta depinde de o serie de caracteristici personale precum tipul de piele, puterea razelor solare, și locul în care vă aflați

Citeste si:

Dr. Mihaela Leventer: “Un ulei pus pe piele obține o culoare de piele prăjită, exact cum se întâmplă cu cartoful care arde prea mult în ulei. Uleiurile de bronzare noi le considerăm nocive, pentru că accentuează o agresiune, care oricum este foarte intensă asupra suprafeței cutanate”.

Temperaturi neobişnuit de mari au fost înregistrate vara aceasta în zonele din centrul Europei. Polonia, Franţa şi Germania se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi din toate timpurile și nici valurile de caniculă, anunțate în România, nu sunt de neglijat.

O banală umbrelă de soare sau o pălărie cochetă, o haină lejeră din bumbac sau din materiale moderne, cu protecție solară și ochelarii de soare cu filtre UV ne pot fi de mare ajutor, în vacanța pe litoral. Iar un copac umbros, la orele prânzului, este sănătate curată și nici nu costă nimic.

Dr. Mihaela Leventer: “Umbra este ieftină, nu costă pe nimeni, nu trebuie decât să ne ferim de zonele excesiv însorite. O umbrelă, un pom, evitarea orelor de vârf… Copiii mici, pe care îi văd acum stând ore întregi la amiază, dezbrăcați pe plajă, în pielea goală… Ceea ce vreau să spun este că părinții lor nu fac foarte bine”, a declarat medicul dermatolog pentru Radio Vacanța.

Doar cinci arsuri severe pe parcursul vieții pot dubla riscul de a dezvolta cancer de piele în perioada maturității.

Și celor care vin doar un weekend la mare și vor ”să ia tot soarele”, medicul Mihaela Levender le atrage atenția că astfel de practici provoacă efecte neplăcute, cu impact în viitor: doar cinci arsuri severe pe parcursul vieții pot dubla riscul de a dezvolta cancer de piele în perioada maturității. Daunele cauzate de expunerea la lumină sunt ireversibile și se acumulează de-a lungul timpului, explicând astfel apariția bolii chiar și după o perioadă în care pielea nu a fost expusă la soare.

În mod normal, pielea ar trebui expusă la soare doar dimineața devreme și după-amiaza târziu, atunci când cantitatea de radiații UV este redusă. Astfel scade semnificativ riscul ca pielea noastră să fie agresată de razele puternice ale soarelui de la orele amiezii.

Dr. Mihaela Leventer: ”Prin expunerea controlată de scurtă durată la soare pielea nu va fi agresată de radiațiile UV. În mod reactiv expunerii la soare, producția de melanină va crește, ceea ce va oferi o protecție naturală în fața soarelui, reducând riscul de arsuri solare.

Cu toate acestea, este important să reținem că această protecție naturală nu ne salvează de o arsură, nu este suficientă pentru a preveni toate tipurile de daune cauzate de lumina UV și nu poate preveni cancerul de piele.

Totodată, este important să înțelegem că persoanele cu pielea deschisă nu se pot proteja de radiațiile UV pentru perioade lungi de timp.

La persoanele cu fototip cutanat de tip I sau II, radiațiile UV pot deveni dăunătoare după aproximativ 5 până la 10 minute de expunere. Așadar, este esențial să fim conștienți de tipul de piele pe care-l avem și să ne protejăm corespunzător de soare”.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer spune că peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt rezultatul expunerii excesive si necontrolate la soare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.