Sari la conținut

6 modalități de a face față infertilității

Sursa foto: Freepik.com

Confruntarea cu infertilitatea poate fi brutală. Poți simți atât speranță, cât și suferință trecând printr-un ciclu de infertilitate. Uneori, cei care se confruntă cu această problemă au nevoie să petreacă timp cu durerea, alții preferă să se adune rapid și să se concentreze asupra următoarei provocări.

Orice ai face, nu există un mod greșit de a privi infertilitatea. Și nu ești singură. Trebuie să te gândești la o schimbare majoră în așteptările tale de viață, în timp ce tratamentele medicale și întrebările familiei îți amintesc constant de infertilitate. Pentru a gestiona toate astea, există câteva modalități de a te simți mai puternică pe măsură ce îți continui călătoria.

Recunoaște-ți sentimentele și temerile

Fiecare persoană este diferită, dar anumite sentimente sunt comune atunci când te confrunți cu un diagnostic de infertilitate: îngrijorare, rușine, invidie, nostalgie, tristețe, furie și durere. Toate acestea sporesc stresul. Iar, pentru unele persoane, temerile legate de infertilitate pot fi debilitante dacă nu sunt abordate: teama de a nu deveni părinte, de necunoscut, de procedurile medicale sau cea de a-ți pierde partenerul.

Să recunoști sentimentele și temerile pe care le ai și să înveți cum să le gestionezi este una dintre cele mai benefice abilități pe care le poți dobândi. Acest lucru îți va permite să gestionezi dezamăgirile, să te calmezi, să te reorientezi și să-ți oferi cele mai bune șanse de a concepe.

Fii deschisă și sinceră cu partenerul tău

Comunicarea este cheia care te ajută să gestionezi sentimentele. Odată ce ești sinceră cu tine însăți cu privire la sentimentele tale, trebuie să fii deschisă cu partenerul tău, astfel încât să puteți naviga împreună prin aceste sentimente. A nu realiza ce simte cealaltă persoană poate duce la neînțelegeri și resentimente.

Din păcate, atunci când oamenii se confruntă cu emoții puternice, se întâmplă adesea să se descarce pe partener. Dacă partenerul nu înțelege de ce, acest lucru poate cauza probleme în cuplu. Pe lângă discuții, trebuie să te asiguri că vă ascultați reciproc, vă puneți întrebări și vă sprijiniți unul pe celălalt. Probabil că veți simți emoții diferite și veți reacționa la ele în moduri unice.

Cunoaște opțiunile

Atunci când te confrunți cu infertilitatea, este normal să simți că nu ai control asupra a ceea ce se întâmplă. Dar acest lucru poate fi atenuat prin înțelegerea tuturor opțiunilor pe care le ai la dispoziție. Totul începe cu vizita la un specialist în fertilitate care vă va evalua pe tine și partenerul tău pentru a înțelege ce opțiuni de tratament ar funcționa cel mai bine. La clinica FIV Umana, planul va fi întotdeauna personalizat și te vei simți văzută și înțeleasă.

Vor exista, de asemenea, recomandări cu privire la modul în care se pot îmbunătăți șansele prin schimbări ale stilului de viață, precum dieta și exercițiile fizice, dar și lucruri ca renunțarea la fumat și consumul de alcool.

Alătură-te unui grup de sprijin

Infertilitatea te poate face să te simți izolată, iar găsirea unui grup de sprijin în care poți să-ți împărtășești experiența și să spui „Și eu!” este neprețuită. Nu numai că vei simți alinarea de a putea vorbi despre problemele tale cu persoane din afara familiei și grupului de prieteni, dar vei beneficia și de sfaturi.

Vorbește cu un consilier de fertilitate

Este normal să te simți tristă atunci când te confrunți cu infertilitatea. Dar, dacă aceste sentimente de tristețe se transformă în depresie sau crezi că ar putea, atunci trebuie să apelezi la un consilier de fertilitate. Un grup de sprijin nu este în măsură să ofere consiliere cu privire la depresie sau traumă, așa că este nevoie de consiliere profesională. 

Poți beneficia de consiliere individuală sau de cuplu (sau de o combinație a ambelor). Dacă nu ești sigură, privește lucrurile astfel: nu te-ai gândi de două ori să apelezi la ajutor profesional pentru partea fizică a infertilității. Partea psihologică este, de asemenea, importantă.

Găsește o modalitate sănătoasă de a-ți exprima emoțiile

Cu toată această concentrare asupra emoțiilor tale, lucrurile pot deveni intense. Deși este important să vorbești despre sentimentele tale, trebuie să găsești și alte modalități de exprimare. De exemplu, dacă te simți frustrată sau furioasă, te poate ajuta să canalizezi această energie într-o altă activitate.

Mulți oameni consideră că anumite sporturi le permit să se gândească doar la activitatea respectivă și acest lucru le oferă o pauză mentală atât de necesară. Ia în considerare activități precum înotul, echitația sau un sport de echipă. Dacă preferi activități cu un ritm mai lent, participă la un curs de artă sau de olărit.

Poți să schimbi percepția negativă asupra infertilității analizând lucrurile pe care le poți controla pentru a-ți stimula fertilitatea. De la schimbarea stilului de viață până la solicitarea de ajutor moral sau financiar, nu trebuie să te confrunți cu infertilitatea de una singură.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel