Sari la conținut

6 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea după vârsta de 50 de ani

După vârsta de 50 de ani, medicii atrag atenţia că este important să aveţi un aport suficient de fibre şi proteine, să consumaţi mai puţine alimente procesate şi să îmbogăţiţi dieta zilnică cu cereale integrale.

Potrivit studiilor, anumite obiceiuri alimentare pot încetini îmbătrânirea organismului prin reducerea riscului de îmbolnăvire, în special în privinţa afecţiunilor medicale specifice vârstei înaintate.

Anumite alimente şi băuturi conţin fitonutrienţi, substanţe capabile să încetinească procesul de îmbătrânire prin anihilarea radicalilor liberi, incriminaţi în declanţarea unor boli precum afecţiunile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul sau demenţa senilă.

Aport crescut de fibre

Nutriţioniştii recomandă o alimentaţie bogată în fibre, argumentând că acest obicei reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat de tip II, a hipertensiunii arteriale, dar şi a cancerului.

Fibrele reduc stresul oxidativ şi inflamaţia din corp, care apar în mod natural în procesul de îmbătrânire. Ca surse de fibre se recomandă consumul de cereale integrale, seminţe, legume şi fructe.

Consum de proteine

Proteinele au un rol crucial în lupta cu scăderea masei musculare specifică înaintării în vârstă, fiind de altfel unul dintre primele semne de îmbătrânire. De altfel, un aport ridicat de proteine la micul dejun poate avea numeroase efecte anti-îmbătrânire, în special în privința abilităților cognitive.

Un pont de la nutriţionişti: Pentru a creşte aportul de proteine, alegeţi alimente sănătoase precum carnea de pui, ouă, nuci sau iaurt grecesc.

Grăsimi sănătoase la fiecare masă

Consumul de grăsimi sănătoase. Acizii graşi omega-3 ajută la reducerea riscului de apariţie a hipertensiunii arteriale şi a aterosclerozei – care apar cu precădere după vârsta de 50 de ani. Astfel, se recomandă o dietă care să conţină peşte, nuci, avocado sau uleiuri vegetale nerefinate.

Alimentaţie naturală

Utilizarea alimentelor de origine vegetală. Nutriţioniştii susţin că o alimentaţie bogată în produse de origine vegetală contribuie la încetinirea îmbătrânirii pielii şi creşte speranşa de viaţă.

Acest efect benefic se datorează antioxidanţilor şi mineralelor esenţiale care reduc inflamaţia şi nivelul grăsimilor în sânge, stabilizează tensiunea arterială şi susţin scăderea în greutate. În plus, aceste substanţe nutritive au indice glicemic scăzut care ajută pancreasul să regleze nivelul de insulină.

Fără alimente procesate!

Spuneţi nu produselor de tip fast-food! Aceste alimente sunt considerate de medici adevărate otrăvuri pentru sănătate, fiind bogate în zahăr rafinat, grăsimi saturate, multe calorii, sare şi aditivi artificiali.

Consumate des, produsele procesate cresc periculos riscul de boli cardiovasculare în cazul persoanelor trecute de 50 de ani.

Urmaţi periodic dieta mediteraneană

Alegeţi dieta mediteraneeană. Nutriţioniştii pledează pentru alegerea dietei mediteraneene datorită beneficiilor sale multiple, în special în privinţa strategiilor anti-aging bazate pe alimentaţie.

Acest tip de dietă se bazează în principal pe consumul de peşte şi produse marine ca surse de proteine sănătoase, dar permite şi aportul moderat de carne roşie, care asigură un nivel mare de acizi graşi omega 3, cu rol natural antiinflamator şi antiîmbătrânire.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel