Sari la conținut

Noi dovezi medicale: Un mineral esenţial ajută creierul să nu îmbătrânească. Doze recomandate de medici

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

Cercetătorii australieni au făcut legătura între un aport mai mare de magneziu și o mai bună sănătate a creierului. Un aport ridicat de spanac și nuci ar putea reduce riscul de a dezvolta demență.

Într-un studiu publicat vineri, o echipă de la Neuroimaging and Brain Lab din cadrul Australian National University (ANU) a descoperit că un aport ridicat de alimente bogate în magneziu, cum ar fi spanacul și nucile, ar putea reduce riscul de a dezvolta demență.

Cercetătorii au studiat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani, din Marea Britanie, timp de 16 luni.

Ei au descoperit că cei care consumă mai mult de 550 mg de magneziu în fiecare zi au o vârstă a creierului cu un an mai tânăr la vârsta de 55 de ani decât cei cu un aport normal de magneziu de 350 mg pe zi.

Khawlah Alateeq, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele arată că efectele preventive ale unui aport mai mare de magneziu din alimentație ar putea începe la 40 de ani sau mai devreme.

Risc mai mic de demenţă

„Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu ar putea duce la o mai mică contracție a creierului legată de vârstă, ceea ce este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și cu un risc mai mic sau cu o apariție întârziată a demenței la o vârstă mai înaintată”, a declarat Khawlah Alateeq, potrivit Mediafax.

„Această cercetare evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care îl joacă în promovarea unei bune sănătăți a creierului”.

S-a constatat că femeile, în special cele aflate în postmenopauză, au beneficiat mai mult decât bărbații de efectele neuroprotectoare ale unui aport ridicat de magneziu din alimentație.

Erin Walsh, co-autor al cercetării, a declarat că raportul ar putea duce la dezvoltarea unor intervenții de sănătate publică menite să îmbunătățească sănătatea creierului și să reducă riscurile de demență prin intermediul dietei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există peste 55 de milioane de persoane care suferă de demență la nivel mondial, boala Alzheimer fiind cel mai frecvent tip de demență.

Experții au avertizat că se preconizează triplarea numărului de cazuri, ajungând la 150 de milioane până în 2050. „Întrucât nu există un tratament pentru demență, iar dezvoltarea tratamentelor farmacologice nu a avut succes în ultimii 30 de ani, s-a sugerat că ar trebui să se acorde o mai mare atenție prevenirii”, a declarat Walsh.

Doze recomandate de medici

Potrivit expertilor de la Institutul de Medicina a Academiilor Nationale din SUA, in functie de varsta si sex, doza zilnica de magneziu recomandata este:

– 0 – 6 luni 30 mg de magneziu;
– 7 – 12 luni 75 mg de magneziu;
– 1 – 3 ani 80 mg de magneziu;
– 4 – 8 ani 130 mg de magneziu;
– 9 – 13 ani 240 mg de magneziu;
– 14 – 18 ani 410 mg de magneziu pentru barbati si 360 mg de magneziu pentru femei;
– 19 – 30 ani 400 mg de magneziu pentru barbati si 310 mg de magneziu pentru femei;
– 31 – 50 ani 420 mg de magneziu pentru barbati si 320 mg de magneziu pentru femei;
– peste 51 ani 420 mg de magneziu pentru barbati si 320 mg de magneziu pentru femei.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel