Sari la conținut

6 simptome mai puţin cunoscute ale diabetului. Ce semnale de alarmă transmite corpul?

Sete excesivă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de diabet

Netratat, diabetul zaharat de tip 2 poate provoca o gamă largă de complicaţii, adectând majoritatea organelor corpului, precum tulburări de ciruclaţie a sângelui, insuficienţă, nefropatie diabetică sau afecţiuni oculare, care pot duce chiar la orbire.

Multe persoane cu diabet reclamă ca simptome clasice setea excesivă, amorţeli ale mâinilor sau picioarelor, urinarea frecventă, scpderea inexplicabilă în greutate sau oboseala. Însă acestea nu sunt singurele simptome care pot sugera existenţa diabetului zaharat.

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt şi alte simptome care pot orienta diagnosticul, pe lângă testele obişnuite de sânge, cum ar fi glicemia, testul de toleranţă la glucoză sau hemoglobina glicozilată (arată media glicemiilor din ultimele 3 luni).

Simptome mai puţin cunoscute

1. Mâncărimea şi iritaţia pielii (iritațiile tind să apară mai des la extremități)

2. Inflamaţia ţesutului cutanat şi apariţia de pete pe piele (petele apar frecvent în zona axilei, a gâtului şi în regiunile inghinale)

3. Apariţia mătreţii

4. Sforăitul (îngreunează pătrunderea oxigenului în plămâni, fapt care întrerupe metabolizarea glucozei)

5. Pierderea părului (alopecie)

6. Tulburări de vedere ( creşte riscul de retinopatie diabetică, care apare atunci când vasele de sânge din spatele ochiului se blochează).

Criterii de diagnostic

Conform ghidului ADA, criteriile de screening pentru diabet sau prediabet la adultii asimptomatici ar trebui sa fie urmatoarele:

  • Adultii supraponderali sau obezi (cu un indice de masa corporala ≥ 25 kg/m2), care asociaza unul sau mai multi factori de risc din urmatoarele:
  • rude de gradul I cu diabet zaharat
  • istoric de boala cardiovasculara
  • hipertensiune arteriala (valoare a tensiunii ≥ 140/90 mmHg sau tratament)
  • dislipidemie, colesterol HDL < 35 mg/dL sau trigliceride > 250 mg/dL
  • femei cu sindrom de ovar polichistic
  • sedentarism
  • afectiuni asociate cu rezistenta la insulina (obezitatea severa, acanthosis nigricans etc)

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel