marți, octombrie 4, 2022

6 „toxine” din alimente extrem de periculoase! Probabil că ați auzit multe afirmații potrivit cărora unele alimente sau ingrediente alimentare obișnuite sunt toxice. Din fericire, cele mai multe dintre aceste afirmații nu sunt susținute științific.

6 „toxine” din alimente extrem de periculoase: Au efecte negative asupra inimii

Cu toate acestea, există câteva ingrediente care pot fi dăunătoare, în special atunci când sunt consumate în cantități mari.

Te-ar mai interesa: Trei zodii de femei de neînlocuit. Bărbații fac ob...

Iată șase alimente, ingrediente sau compuși de care merită să vă faceți griji:

1. Bisfenolul A și compușii similari

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică care se găsea în recipientele de plastic ale multor alimente și băuturi obișnuite și în căptușeala din interiorul cutiilor metalice (de exemplu, cele folosite pentru conservele de roșii).

Cu toate acestea, studiile au arătat că BPA poate să se scurgă din aceste recipiente și să pătrundă în alimentele sau băuturile din interior.

Se crede că această substanță imită estrogenul, legându-se de locurile receptorilor destinați hormonului,  lucru poate perturba funcția hormonală tipică .

Te-ar mai interesa: Colesterol ridicat: 5 trucuri simple care curăță î...

Mai mult, studiile efectuate pe animale gestante au arătat că expunerea la BPA duce la probleme de reproducere și crește riscul viitorului cancer de sân și de prostată al unui făt în curs de dezvoltare.

Unele studii observaționale au constatat, de asemenea, că nivelurile ridicate de BPA sunt asociate cu rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și obezitatea .

Cu toate acestea, în timp ce studiile pe animale au constatat o asociere între BPA și creșterea în greutate și rezistența la insulină, puține studii la om au studiat asocierea dintre markerii de expunere la BPA și diabet.

Te-ar mai interesa: Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români: Mu...

Pentru a vă reduce expunerea la acești compuși potențial dăunători, evitați pe cât posibil vesela din plastic – inclusiv apa îmbuteliată. Folosiți veselă din sticlă și din oțel inoxidabil în loc de plastic și căutați alimente care sunt ambalate în sticlă, mai degrabă decât în cutii de aluminiu.

2. Grăsimile trans artificiale
Grăsimile trans artificiale sunt fabricate prin pomparea hidrogenului în uleiuri nesaturate, cum ar fi uleiurile de soia și de porumb, pentru a le transforma în grăsimi solide. Acestea se regăseau în multe alimente procesate, cum ar fi margarina, snacks-urile și produsele de patiserie ambalate.

Te-ar mai interesa: Ai observat modificări în vorbire și voce? Atenție...

Cu toate acestea, conform studiilor, grăsimile trans provoacă inflamații și are efecte negative asupra sănătății inimii.

Din acest motiv, utilizarea grăsimilor trans artificiale a fost complet interzisă în Statele Unite începând cu ianuarie 2020.

Unele alimente de origine animală pot conține unele grăsimi trans naturale, dar acestea nu au aceleași efecte negative asupra sănătății ca și grăsimile trans industriale.

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant! Pieton, lovit de ambulanță. ”Intră c...

3. Hidrocarburi aromatice policiclice
Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt considerate poluanți de mediu. Ele provin din arderea materialelor organice, dar se găsesc și în alimente.

Atunci când carnea este prăjită sau afumată la temperaturi ridicate, grăsimea se scurge pe suprafețele fierbinți de gătit, producând HAP volatili care se pot infiltra în carne.

Conform specialiștilor, carnea roșie era principalul vinovat, însă s-a constatat că eșantioanele de pui și pește la grătar conțin niveluri similare de HAP.

De fapt, cărnurile afumate și la grătar sunt una dintre sursele principale de HAP în alimente. Dar HAP se găsesc, de asemenea, în multe tipuri de alimente procesate.

Din păcate, cercetătorii au descoperit că HAP sunt toxici și sunt legați de un risc crescut de cancer de sân, de rinichi, de colon și de prostată.

Deși cel mai bine este să folosiți alte metode de gătit, cum ar fi fierberea sau gătitul lent, puteți reduce HAP cu până la 89% atunci când gătiți la grătar, prin reducerea la minimum a fumului și îndepărtarea rapidă a scurgerilor.

4. Cumarina din scorțișoară
Cumarina este un compus toxic care se găsește în scorțișoara C. cassia, C. loureiroi și C. burmannii. Aceste tipuri de scorțișoară se găsesc în mod obișnuit în magazinele alimentare.

În doze mari, cumarina a fost legată de un risc crescut de cancer și de afectare a ficatului. Cu toate acestea, este imposibil de știut cât de multă cumarină conține scorțișoara dvs. dacă nu o testați.

Scorțișoară de Ceylon sau „scorțișoară adevărată”

Dacă doriți să evitați cumarina, căutați un alt tip de scorțișoară, numită scorțișoară de Ceylon sau „scorțișoară adevărată”, din planta Cinnamomum verum. Este mai greu de găsit în magazine (este posibil să trebuiască să o comandați online) și mai scumpă, dar conține niveluri mult mai scăzute de cumarină.

5. Zaharuri adăugate
Zaharurile adăugate sunt adesea denumite „calorii goale”. Cu toate acestea, efectele nocive ale zahărului merg mult mai departe.

Zahărul bogat în fructoză, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, în exces, a fost asociat cu multe afecțiuni grave, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, boala ficatului gras și cancerul.

Alimentele bogate în zaharuri adăugate sunt, de asemenea, foarte procesate și pot avea proprietăți de dependență, ceea ce face ca pentru unele persoane să fie dificil să își reglementeze consumul acestor alimente, potrivit healthline.com.

Pe baza studiilor pe animale, unii cercetători au atribuit acest lucru capacității zahărului de a provoca eliberarea de dopamină, un neurotransmițător din creier care stimulează căile de recompensă.

Pentru a reduce aportul de zahăr adăugat, limitați consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase și sucurile de fructe, și consumați doar ocazional gustări și deserturi procesate.

6. Mercurul din pește
Peștele este o proteină animală extrem de sănătoasă, dar anumite varietăți de pește de mare adâncime pot conține niveluri ridicate de mercur, o toxină cunoscută. Acesta este rezultatul faptului că poluantul își croiește drum în lanțul trofic din mare.

Plantele care cresc în apele contaminate cu mercur sunt consumate de pești mici, care sunt apoi consumați de pești mai mari. În timp, mercurul se acumulează în corpul acestor pești mai mari, care sunt în cele din urmă consumați de oameni.

Mercurul este o neurotoxină, ceea ce înseamnă că poate afecta creierul și nervii. Cercetările sugerează că copiii mici și femeile însărcinate și cele care alăptează prezintă un risc deosebit de ridicat, deoarece mercurul poate afecta dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului și al sugarului.

Unii pești, cum ar fi macroul și peștele-spadă, au un conținut extrem de ridicat de mercur și ar trebui evitați. Cu toate acestea, consumul altor tipuri de pește este în continuare recomandat, deoarece au multe beneficii pentru sănătate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private