Sari la conținut

7 boli care provoacă apariţia petelor albe pe limbă

Sursă foto: pixabay
Orice modificare care apare la nivelul limbii poate indica existența unor afecțiuni

Apariţia petelor albe pe limbă (leucoplazia) este o afecţiune medicală care poate avea diverse cauze, iar diagnosticul poate fi pus în urma unei consultaţii medicale. Aceste pete nu pot fi îndepartate prin periaj sau clătire cu apă şi reprezintă, de obicei, o reacţie a mucoasei orale la o inflamaţie.

Medicii spun că apariția unui strat alb pe limbă are întotdeauna un singur motiv – activitatea vitală a microorganismelor de pe suprafața acesteia. Aceste bacterii sunt prezente chiar și pe limba unei persoane care menține cu strictețe igiena orală.

După procedurile de igienă, de obicei dispare, dar dacă apare din nou, este un semn al unei încălcări în funcționarea organismului.

Gastrită

O boală inflamatorie în care organismul distruge mucoasa stomacului. Se dezvoltă ca urmare a unei defecțiuni a sistemului imunitar, o placă albă este unul dintre simptome, în timp placa devine galbenă;

Bulbită

Un diagnostic independent este rar, este de obicei considerată o formă privată de inflamație a duodenului. Procesul inflamator afectează partea inițială a intestinului , care provoacă tulburări ale tractului digestiv.

Dischinezia canalelor biliare

Funcțiile vezicii biliare sunt afectate, există o secreție crescută de bilă sau stagnarea acesteia.

Enterita

Procese inflamatorii de diferite tipuri ale pereților mucoasei intestinale, în care sunt perturbate procesele de asimilare și digestie. Dacă se agravează, există atrofie a pereților mucoși. Există un strat alb vizibil pe limbă, cu urme caracteristice de dinți pe limbă.

Pelvioperitonita

Este o afectare infecțioasă-inflamatorie a peritoneului, limitată la zona pelviană. Aceasta duce la complicații grave.

Candidoza – la bărbați

Boli fungice ale capului penisului. Se formează o placă albicioasă pe limbă și gingii.

Recomandările medicilor

Dacă apare o placă care nu dispare după procedurile de igienă sau reapare în timpul zilei, trebuie să consultați un medic și să vă supuneți unui examen amănunțit, deoarece multe boli sunt ascunse și se manifestă într-o formă cronică.

Dacă, pe lângă placă bacteriană, există și alte afecțiuni la nivelul cavității bucale, ar trebui solicitată o consultație cu un medic dentist. În acest caz, cauza de bază a plăcii trebuie tratată. Dacă boala nu este detectată, atunci este necesar să urmați mai atent instrucțiunile de curățare a cavității bucale.

În plus, este necesar să se revizuiască dieta. Placa apare adesea din cauza abuzului de alimente grase, prea gătite sau a unei abundențe de mâncăruri picante sau dulci.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel