Sari la conținut

Cazurile de cancer penian, în creștere pe tot globul. Doctorii dezvăluie cum să te protejezi, ca să eviți amputarea

cancer barbati
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mulți barbati nu merg la medic din jenă sau din ignoranță.

Cazurile de cancer penian sunt în creștere în întreaga lume și se așteaptă să crească cu 77% în următorii 26 de ani, potrivit unei noi investigații alarmante a BBC.

Potrivit sursei, cazurile în Germania au crescut cu 50% între 1961 și 2012, în timp ce Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă.

„Deși țările în curs de dezvoltare încă suportă incidența și mortalitatea mai mare a cancerului penian, incidența este în creștere în majoritatea țărilor europene”, au declarat cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-Sen din China, în urma unei analize la scară largă care a implicat cele mai recente date din 43 de ţări.

Cancerul penian, cel mai negru coșmar: evitarea amputării, la bărbați

Brazilia are una dintre cele mai mari rate de cancer penian (cancer de penis) din lume, urmând doar Ugandei. Între 2012 și 2022, au fost raportate 21.000 de cazuri de cancer de penis în Brazilia, cu 4.000 de bărbați care au decedat din cauza bolii. Alți 6.500 de brazilieni au fost nevoiți să ajungă la amputarea penisului.

Medicii brazilieni cred că ratele scăzute de vaccinare împotriva HPV (papillomavirusul uman) contribuie la creșterea numărului de cazuri. Mauricio Dener Cordeiro de la Societatea Braziliană de Urologie spune că HPV este „unul dintre principalii factori de risc” ai cancerului penian.

„În Brazilia, în ciuda disponibilității vaccinului, rata de vaccinare împotriva HPV rămâne scăzută pentru fete, ajungând doar la 57%, iar pentru băieți nu depășește 40%”. Acoperirea ideală pentru prevenirea bolii este de 90%”, a spus dr. Cordeiro pentru BBC.

Între timp, alți medici au analizat ce trebuie făcut pentru a vă reduce riscul.

„Factorii de risc stabiliți includ, de asemenea, sexul neprotejat, în special neutilizarea prezervativelor, iar igiena precară crește și mai mult riscurile”, a declarat pentru BBC Dr. Neil Barber, conducător clinic pentru urologie la Frimley Health NHS Foundation Trust. Acesta a subliniat că „cazurile au fost observate în principal la pacienții necircumciși”.

Simptome timpurii care anunță un cancer penian

Între timp, alți medici spun că îmbătrânirea populației contribuie și la numărul mare de cazuri, deoarece cancerul de penis este cel mai frecvent la bărbații în vârstă de 60 de ani.

Bărbații care se confruntă cu anumite simptome, ar trebui să-și consulte medicul, deoarece detectarea precoce este esențială pentru evitarea amputației. Printre aceste simptome se numără:

  • scurgeri din penis,
  • o schimbare a culorii penisului,
  • o schimbare marcată a apetitului sexual 

Cu toate acestea, în ciuda creșterii semnificative a diagnosticelor la nivel mondial, bărbații pot fi relativ liniștiți, deoarece cancerul este încă unul dintre cele mai rare.

În Uganda, între 2008 și 2012, rata cancerului penian a fost de 2,2 la 100.000 de bărbați, în timp ce în Brazilia a fost de 2,1 la 100.000 de bărbați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel