Sari la conținut

Raport ingrijorator. 7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate sunt netransmisibile

Raport ingrijorator. 7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate sunt netransmisibile

7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate in anul 2019 au fost netransmisibile. Este concluzia unui raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) referitor la principalele cauze de deces pe plan global in perioada 2000-2019.

Pe primul loc in acest top 10 se situeaza afectiunile cardiace, informeaza AFP, citat de Agerpres. Numarul acestora aproape s-a dublat fata de anul 2000. In acest an, doar patru afectiuni netransmisibile se regaseau in clasamentul celor 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate, se precizeaza in raportul agentiei ONU.

Pentru anul 2020, pandemia de COVID-19 care a dus la decesul a peste 1,5 milioane de persoane, potrivit bilantului oficial, si la sute de milioane de infectari, ar putea bulversa clasamentul.

Cu toate acestea, in termen de vieti omenesti pierdute, bilantul mortilor provocate de coronavirus este cu mult sub cele 9 milioane de decese provocate de afectiuni cardiace, inregistrate anul trecut, mai relateaza sursele citate.

Faptul ca bolile netransmisibile figureaza intr-o maniera atat de proeminenta pe lista ”pune in mod clar in lumina necesitatea intensificarii eforturilor de prevenire si de tratament in cazul afectiunilor cardio-vasculare, cancerului, diabetului si bolilor respiratorii cronice, a transmis OMS.

„Aceste date subliniaza urgenta imbunatatirii in mod drastic a sistemul de ingrijiri primare intr-o maniera echitabila si holistica. Un sistem solid de asistenta medicala primara este in mod evident fundatia pe care se bazeaza totul, de la lupta impotriva bolilor netransmisibile, la gestionarea unei pandemii”, a declarat directorul general al organizatiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel