Sari la conținut

7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei. Prof. dr. Vlad Ciuea: „Creierului îi plac dulciurile!”

Ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectul ciocolatei asupra pancreasului

7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei. Prof.dr. Vlad Ciuea: „Creierului îi plac dulciurile!”

7 iulie este desemnată drept Ziua Mondială a Ciocolatei. Este data care a fost consemnată în istorie drept momentul când băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550. Cuvântul modern ”ciocolată” provine din două cuvinte din Nahuatl, o limbă vorbită de multe grupuri de azteci.

7 iulie- Ziua Mondială a Ciocolatei

Este vorba de „Xocolatl”, care în traducere directă înseamnă ”apă fierbinte” şi „cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase. Se spune că atunci când conchistadorii spanioli au ajuns în Lumea Nouă şi au început invaziile, colonizarea şi, în cele din urmă, distrugerea culturilor native, au descoperit şi valoarea cultivării boabelor de cacao.

Au contribuit cu inventivitatea lor la reţeta băuturii de ciocolată adăugând zahăr şi condimente pentru a o îndulci. De aici, ciocolata a ajuns populară în rândul spaniolilor, care au păstrat secretă metoda de producţie pentru aproximativ 100 de ani de la descoperirea lor.

Deşi originară din Americi, în prezent, micul stat Coasta de Fildeş (Cote d’Ivoire) produce între 30 şi 40 de procente din cantitatea totală de cacao la nivel mondial.

Prof. dr. Vlad Ciuea: „Creierului îi plac dulciurile!”

Cu ocazia acestei zile, Alexandru-Vlad Ciurea, neurochirurg şi director ştiinţific la Spitalul Clinic SANADOR, ne dă cea mai bună veste. „Creierului îi plac dulciurile”, ne spune profesorul Ciurea, adăugând, însă, că, în mod paradoxal, creierului îi face rău zahărul, „mai ales cel rafinat”.

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie.

Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale.

Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem.

Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.

Am vrut să vă spun aceste cuvinte pentru că astăzi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Marcăm data la care prima băutură pe bază de cacao a ajuns în Europa, acum aproape jumătate de secol (anul 1550). Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă! Sănătate!”, este mesajul profesorului Vlad Ciurea, pe contul său de Facebook.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel