Sari la conținut

7 metode e de a scădea rapid tensiunea arterială

Hipertensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa scazi rapid tensiunea arteriala

Scade rapid tensiunea arterială. Unul din trei adulți are hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și boli de rinichi.

Deși ar trebui să vă consultați întotdeauna medicul pentru a vă asigura că luați medicamentele potrivite, există destul de multe trucuri susținute de cercetări pentru a vă reduce rapid valorile tensiunii arteriale, care vor duce la o sănătate mai bună a inimii. 

Cum să scazi tensiunea arterială prin schimbări ale stilului de viață

Scade tensiunea arterială: 1. Plimbață-vă prin parc

O plimbare de doar 30 de minute pe săptămână poate reduce riscul de hipertensiune arterială și depresie, conform unui studiu din 2016 din revista Scientific Reports.

A fi în natură ne motivează să ne mișcăm mai mult, ceea ce stimulează sănătatea cardiovasculară. În plus, natura ajută la eliminarea stresuluidin corp,  împiedicându-l să rămână blocat în modul luptă sau fugi.

2. Mâncațiun pic de brânză

Într-un studiu preliminar italian, 30 de persoane care sufereau de hipertensiune arterială ușoară până la moderată au mâncat aproximativ o uncie de Grana Padano (o brânză italiană tare similară cu parmezanul) zilnic.

După două luni, în comparație cu un grup placebo, consumatorii de brânză au experimentat o scădere de 6 și 5 puncte a tensiunii arteriale sistolice și respectiv diastolice, făcând-o la fel de eficientă ca și administrarea de medicamente pentru tensiunea arterială.

Procesul de fermentație al brânzei produce lanțuri de aminoacizi care pot relaxa vasele de sânge, spun cercetătorii. 

Scade tensiunea arterială: 3. Săriți peste siestă

Cei care obișnuiesc să moțăie mai mult de 30 până la 60 de minute în timpul zilei au cu 19% mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială, au dezvăluit cercetătorii la reuniunea anuală a Societății Americane de Hipertensiune.

„În timpul somnului noaptea, organismul eliberează adrenalină și noradrenalina, care crește tensiunea arterială”, explică autorul studiului Wisit Cheungpasitporn. „Un pui de somn oferă un al doilea val al acestor hormoni de stres. Este mai bine să dormi suficient noaptea decât să tragi cu un pui de somn.”

4. Mai mult magneziu

Afirmația că acest mineral vă ajută să vă mențineți arterele flexibile a fost controversată. Dar o analiză din 2016 a 34 de studii a constatat că adulții care au luat zilnic un supliment de magneziu de 368 mg timp de trei luni au observat o scădere de două puncte atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a tensiunii arteriale diastolice.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un supliment; Între timp, adăugați magneziu în dieta dvs. gustând 1/4 de cană de migdale (105 mg) sau semințe de floarea soarelui (128 mg).

5. Consumați legume fără amidon

Înlocuirea unei porții de cartofi pe zi cu legume fără amidon a redus riscul de hipertensiune arterială cu 7%, potrivit unui studiu publicat de The BMJ.

Cartofii sunt bogați în potasiu, care are beneficii cunoscute de scădere a tensiunii arteriale, dar cresc și nivelul zahărului din sânge, ceea ce poate afecta funcționarea vaselor de sânge.

Scade tensiunea arterială: 6. Ascultați muzică clasică

Într-un studiu olandez, 120 de oameni au fost desemnați să asculte muzică clasică de Strauss și Mozart, grupul pop ABBA sau să asculte liniștea timp de 25 de minute.

Ascultătorii clasici s-au bucurat de o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace și a nivelurilor cortizolului, hormonul stresului, în timp ce grupurile ABBA și de control nu au făcut-o. Experții teoretizează că modelele ritmice și lipsa versurilor din muzica clasică sunt liniștitoare pentru creier. 

7. Faceți analize pentru aldosteronism primar

La persoanele cu această afecțiune, glandele suprarenale produc în exces aldosteron, un hormon cheie care reglează echilibrul de sodiu. Creșterea rezultată a nivelului de sodiu poate crește în mod periculos tensiunea arterială.

De fapt, aldosteronismul primar crește riscul de boli de inimă mai mult decât hipertensiunea tradițională. Deoarece nu este diagnosticată în mare parte, noile ghiduri ale Societății Endocrine sugerează ca pacienții să fie examinați dacă au:

  • valori ale tensiunii arteriale peste 150/100 în trei zile diferite,
  • apnee în somn sau antecedente familiale de hipertensiune precoce,
  • hipertensiune care este rezistentă la medicamente convenționale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel