Sari la conținut

7 motive pentru care te doare urechea. Când semnalează o problemă de sănătate subiacentă?

durerea de ureche
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pierderea auzului

Durerea de ureche, cunoscută sub numele medical de otalgie, este cauzată de o multitudine de motive. Se poate dezvolta din cauza unei probleme care afectează în mod direct urechea, sau se întâmplă împreună cu o altă problemă. Aceasta este ceea ce experții medicali numesc „durere referită”. Durerea de ureche poate fi minoră sau severă și, ocazional, poate fi un semn de infecție sau o problemă de sănătate subiacentă.

Experții în sănătate recomandă să nu ignorați niciodată durerea de ureche. Aflarea cauzei vă poate ajuta să o abordați cu tratamentul adecvat. Cu cât vă tratați mai repede durerea de ureche, cu atât mai repede poate dispărea acea senzație de arsură surdă sau ascuțită în una sau ambele urechi. Citiți în continuare pentru a afla șapte cauze comune ale durerii de ureche.

Infecția sinusurilor

O infecție sinusală apare atunci când sinusurile, care sunt buzunare pline de aer situate în spatele frunții și sprâncenelor, se inflamează.

Bacteriile pot provoca inflamarea sinusurilor, dar și virușii și ciupercile.

Acumularea de lichid în sinusuri este cel mai frecvent simptom al unei infecții sinusale. Această inflamație poate bloca sau inflama trompa lui Eustachio, ceea ce poate duce la dureri de ureche.

Infecția sinusurilor poate provoca, de asemenea, dureri de cap, dureri faciale, curgerea nasului și congestie.

colesterolul rau
Sursă foto: Getty Images

Infecția urechii

Infecțiile urechii sunt cele mai frecvente în rândul copiilor, dar oricine, la orice vârstă, se poate confrunta cu ele.

La copii, trompa lui Eustachio se înfundă ușor, dar ar trebui să dreneze lichidul făcut în urechea medie.

Dacă apar blocaje, se acumulează lichid și se poate dezvolta o infecție bacteriană sau virală în urechea medie.

Pe lângă durerea generală de ureche, infecția urechii poate provoca congestie, drenaj al urechii, febră și alte simptome. Deși infecțiile ușoare ale urechii tind să se rezolve de la sine cu remedii casnice, anumite infecții necesită tratament cu antibiotice.

Acumularea de ceară

Credeți sau nu, organismul produce ceară de urechi pentru a ajuta la menținerea urechilor curate și protejate de reziduuri. Prea multă ceară poate duce la acumulări care blochează parțial sau total canalul auditiv, ceea ce poate provoca dureri de ureche.

În cele mai multe cazuri, puteți rezolva acumularea de ceară acasă sau cu metode susținute de experți pentru a elimina excesul de ceară. Dacă aveți prea multă ceară sau aveți dificultăți în a o îndepărta pe cont propriu, consultați furnizorul de servicii medicale pentru mai mult ajutor.

Răceala obișnuită

Răceala obișnuită poate afecta modul în care funcționează trompa lui Eustachio. Această trompă face legătura între partea din spate a nasului și urechea mijlocie și protejează, ventilează și drenează urechea mijlocie.

Dacă ceva împiedică această trompă să își facă treaba, acest lucru este clasificat drept disfuncție a trompei lui Eustachio. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când mucoasa trompei se inflamează, ceea ce poate rezulta în urma unei răceli obișnuite.

Pe lângă durerea de ureche care rezultă din răceală, disfuncția trompei lui Eustachio poate face ca urechea să se simtă plină, ceea ce face ca dumneavoastră să nu auziți la fel de bine sau să auziți sunete de pocnituri.

Alergii

Expunerea la praf, polen, mucegai sau alți alergeni poate irita sinusurile, ceea ce provoacă strănut, curgerea nasului sau mâncărimi la nivelul ochilor.

În unele cazuri, lichidul se poate acumula în sinusuri și poate provoca inflamarea trompei lui Eustachio.

După cum știți până acum, umflarea trompei lui Eustachio poate duce la presiune în ureche și la dureri generale de ureche.

Urechea înotătorului

În ciuda numelui, această afecțiune nu rezultă întotdeauna în urma înotului sau a activităților acvatice. Ea se referă la o infecție, iritație sau inflamație a urechii externe și a canalului auditiv.

De cele mai multe ori, este cauzată de bacteriile din apa murdară care intră în ureche. Urechea de înotător poate provoca scurgerea de secreții din ureche, dar poate provoca, de asemenea, dureri de ureche, mâncărimi și umflături.

Deoarece infecția se poate răspândi în alte părți ale urechii și se poate agrava, contactați un furnizor de servicii medicale pentru a examina această problemă cât mai curând posibil.

Modificări ale presiunii aerului

Dacă mergeți cu mașina în zone muntoase, faceți scufundări subacvatice sau zburați cu avionul, știți că urechile vă pocnesc.

Presiunea din interiorul urechii este diferită de cea din exterior, așa că urechea trebuie să se adapteze, dar nu pocnește întotdeauna așa cum ați spera.

Acesta este motivul pentru care mulți oameni recomandă  să mesteci gumă sau să înghiți pentru a stabiliza presiunea și a rezolva durerea.

Dacă aceste lucruri nu rezolvă problema timp de mai multe ore, este posibil să fie nevoie să consultați un furnizor de servicii medicale, mai ales dacă faceți febră, aveți drenaj din ureche sau dureri puternice de ureche.

Cazurile netratate de barotraumatism al urechii pot deteriora timpanul și pot provoca pierderea auzului.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel