Sari la conținut

7 semne care îți arată că ai avut covid-19 și nu ai știut

raceala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Indiferent dacă ați avut o „răceală urâtă” în această iarnă sau ați îndurat recent o tuse care nu va înceta, este firesc să vă întrebați dacă s-ar putea să fi avut COVID-19 fără să vă dați seama. Acest lucru este valabil mai ales acum, deoarece experții în boli infecțioase spun că virusul se răspândea deja înainte ca orașele să înceapă să se blocheze și să pună în aplicare ordinele de distanță socială.

Deci, ai fi putut avea COVID-19 fără să-ți dai seama? Este posibil.

„Majoritatea persoanelor care au coronavirus au un caz de infecție fără complicații și ar putea fi greu de destins de răceală sau gripă”, explică expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja, MD, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

În plus, unii oameni nu au deloc simptome – până la 40% din infecții, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Din păcate, nu există nicio modalitate de a ști cu 100% certitudine dacă acea boală cu care v-ați confruntat iarna trecută a fost COVID-19 sau dacă s-a întâmplat să luați un caz asimptomatic la un moment dat.

Iată cele mai comune semne, conform specialiștilor, prin care s-ar putea să fi avut deja COVID-19:

  1. O răceală mai urâtă

Nu este neobișnuit să răcești în timpul sezonului rece. Dar dacă ați avut un astfel de episod, există șansa că răceala să fi fost efectiv COVID-19.

O modalitate de a cunoaște diferența este că simptomele COVID pot să se manifeste în jur de 2 săptămâni sau mai mult, în timp ce răceala durează de obicei doar câteva zile. Și, spre deosebire de răceală, COVID ar fi putut provoca febră și senzația de respirație greoaie.

2. Lipsa respirației

Acest lucru nu este de obicei un simptom al răcelii sau al gripei, dar senzația de a nu putea respira este obișnuită pentru COVID-19. Este posibil să fi crezut că aveți bronșită, pe care COVID-19 o poate provoca. Sau s-ar fi putut simți ca anxietate sau un atac de panică. Dar cu COVID, respirația scurtă durează mai mult decât un atac de panică. De asemenea, vine cu simptome asemănătoare gripei.

3. Tuse persistentă

Dacă ați avut o tuse uscată care a durat mult până a dispărut, ar fi putut fi un simptom al COVID-19. Ar fi fost diferit de tuse cauzată de răceală. Ar fi început ușor, dar apoi s-a agravat în următoarele 5 până la 7 zile.

4. Ochi roșii, apoși

De-a lungul pandemiei, ni s-a spus să ne spălăm pe mâini des și să evităm să ne atingem fața. Un motiv pentru aceasta este că COVID-19 vă poate afecta ochii. Dacă ați avut conjunctivită (ochi roz), ochi udători sau vedere încețoșată, s-ar putea să fi fost cauzată de virus.

5. Palpitații cardiace sau dureri toracice

COVID-19 vă poate afecta și inima. Poate să-o facă să bată repede decât în mod normal. Este posibil să fi avut strângere în piept. Toate aceste lucruri se pot întâmpla chiar și după ce virusul a fost eliminat din corp. Episoade de acest gen pot fi vizibile până la 2 săptămâni în cazurile ușoare sau timp de 6 săptămâni în cele mai grave.

6. Oboseală extremă

Senzația de oboseală este un simptom comun al COVID-19. Deci, dacă ați avut acel tip de oboseală extremă care nu s-a îmbunătățit cu somnul din abundență, ar fi putut fi un semn al virusului. Sentimentul se poate întoarce din nou uneori câteva săptămâni mai târziu.

7. Pierderea mirosului sau a gustului

Dacă alimentele și băuturile păreau să aibă un gust diferit de cele obișnuite (sau nu aveau gust) sau dacă nu ați fost capabil să simțiți mirosuri timp de câteva săptămâni, ați fi putut fi infectat cu virusul. Aproape 80% dintre persoanele care dau rezultate pozitive au această problemă și este de obicei semnul unui caz ușor.

Cum puteți afla dacă ați avut? Faceți un test de anticorpi!

Anticorpii sunt proteine pe care organismul le produce pentru a ajuta la combaterea unei infecții. Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă ați avut COVID-19 este să vă testați sângele pentru a vedea dacă aveți anticorpi care luptă împotriva virusului.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: