Sari la conținut

7 sfaturi pentru a-ți stimula sistemul imunitar

morcov

7 sfaturi pentru a-ți stimula sistemul imunitar. Pentru a vă întări sistemul imunitar în această perioadă a anului și a evita îmbolnăvirea, urmați sfaturile experților.

Răceli, tuse, gripă… Pentru a trece cu bine peste bolile iernii și pentru a evita nasul roșu, ochii înlăcrimați sau durerile în gât, trebuie să știți cum să vă protejați și să vă tratați. Remediile naturale te ajută să te menții în formă și să ameliorezi simptomele.

„S-a dovedit științific că putem să ne optimizăm apărarea imunitară”, spune Dr. Eric Lorrain, fitoterapeut.

Dar 70% din sistemul nostru imunitar se află în intestin. De aici și ideea de a lua o cură de probiotice (lactobacili) pentru a întări mucoasa intestinală înainte ca circulația virușilor să se intensifice, mai ales dacă sunteți în vârstă sau slăbit de mult stres, de o bronșită veche sau de o boală cronică, cum ar fi diabetul.

Un studiu a arătat că administrarea unui amestec de lactobacili în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, reduce riscul de a răci. Acestea se găsesc în iaurt, în proporție de 1-2 pe zi, sau în suplimente alimentare.

  • Bea un pahar de suc proaspăt de portocale
    Gândiți-vă în fiecare dimineață să vă mențineți în formă: „dar și tiamina, un aminoacid, folați, vitamine din grupul B, potasiu și zaharuri care dau energie pentru a începe ziua”, spune doctorul Philippe Goeb, consultant în terapie naturală.
    Cel mai bine este să stoarceți câteva portocale; puteți păstra sucul de portocale în frigider timp de două sau trei zile, deoarece pierderea de vitamine este redusă.
  • Magneziu.Unele studii indică faptul că clorura de magneziu stimulează celulele albe din sânge.

Dar Dr. Philippe Goeb preferă alimentele care îl conțin: brânză de beaufort, sardine în ulei, fructe de mare, melci, cacao, cafea, ciocolată neagră cu 70%  cacao, nuci de caju, migdale. Acesta spune că nu trebuie să lipsească condimente (semințe de chimen, semințe de coriandru, curry, ghimbir măcinat etc.), pâine integrală și orez, tofu.

  • Somn de calitate
    O noapte nedormită este suficientă pentru a slăbi sistemul imunitar, deoarece reduce numărul unei anumite familii de celule albe din sânge. Chiar dacă cantitatea de somn este o chestiune de alegere individuală, medicii recomandă să dormiți cel puțin 7-8 ore.
  • Faceți pauze pentru a vă relaxa
    Yoga, grădinăritul, cititul, mersul la cinema, ieșirile în oraș sau mesele cu prietenii… Nu contează natura activității. Ceea ce contează este să te relaxezi, pentru că stresul, oboseala și surmenajul slăbesc sistemul imunitar.
  • Activitate fizică regulată
    Exercițiul fizic moderat, adică 30-60 de minute de mers pe jos pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii, este benefic și imunostimulator. Acesta reduce riscul de infecții respiratorii cu aproximativ 40%.

Totuși, nu exagerați, exercițiile fizice intense și prelungite pot slăbi sistemul imunitar, facilitând pătrunderea și înmulțirea virusurilor în organism (American College of Sports Medicine).

  • Vitamina D
    Activează celulele albe din sânge (celule T) necesare pentru a produce anticorpi și a distruge microbi. În alimentație, se găsește în principal în peștele gras: ficatul de cod și uleiul său, hering afumat, macrou, sardine, anșoa…

Dr. Lorrain le recomandă femeilor aflate în postmenopauză și persoanelor în vârstă, cele mai multe dintre ele lipsite de vitamina D, să ia o doză mai mare, de trei sau patru ori doza zilnică recomandată (1.000 de unități), sub formă de medicamente sau suplimente alimentare, potrivit santemagazine.fr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel