Sari la conținut

7 simptome ce indică un nivel prea mare de estrogen în corp

estrogen
Sursă foto: Shutterstock
Cauzele scăderii estrogenului

Femeile trebuie să facă față diferitelor dezechilibre și schimbări hormonale de-a lungul vieții. De la pubertate la sarcină, perimenopauză și menopauză, fluctuațiile hormonilor nu se opresc niciodată. Hormonii sunt folosiți în întregul corp pentru a controla o varietate de funcții. Când hormonii tăi devin dezechilibrați, poate cauza o multitudine de probleme.

Dominanța estrogenului este un dezechilibru hormonal care apare atunci când organismul produce prea mult estrogen în comparație cu cantitatea de progesteron din organism. Dominanța estrogenului poate apărea la orice vârstă; cu toate acestea, este cel mai frecvent în timpul perimenopauzei.

În timpul perimenopauzei, nivelul hormonilor poate crește și scădea pe parcursul zilei. Aceste fluctuații provoacă o serie de simptome neplăcute ale dominanței estrogenului, inclusiv bufeuri, iritabilitate, balonare, anxietate, căderea părului și transpirații nocturne.

Simptomele dominanței estrogenului

Simptomele ridicate de estrogen pot duce la o serie de afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

Modificări ale dispoziției

O schimbare de dispoziție este definită ca o schimbare bruscă a dispoziției tale. Starea ta de spirit se poate schimba brusc de la sentimente de euforie la sentimente de depresie și apoi la o altă emoție. Dacă vă confruntați cu schimbări de dispoziție variate și dramatice fără o cauză identificabilă, este posibil să vă confruntați cu dominanța estrogenului.

Prea mult estrogen sau prea puțin progesteron în organism pot duce la iritabilitate, anxietate, depresie și simptome exagerate de PMS. Dominanța estrogenului afectează echilibrul chimic delicat al neurotransmițătorilor din creier, în special serotonina și GABA, care influențează starea de spirit. Când acești neurotransmițători devin dezechilibrați, pot apărea schimbări de dispoziție.

Probleme de somn

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA raportează că una din patru femei au probleme de somn, cum ar fi dificultăți de a adormi, de a rămâne adormit sau ambele. Cercetătorii au descoperit că unul dintre motivele pentru care femeile suferă de insomnie este dezechilibrele hormonale. Doi hormoni cheie care cauzează insomnie și alte probleme de somn sunt estrogenul și progesteronul.

somn linistit
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

S-a demonstrat că estrogenul stimulează sistemul nervos. Prin urmare, atunci când există prea mult estrogen în organism, puteți experimenta insomnie. Estrogenul poate interfera, de asemenea, cu capacitatea organismului de a produce melatonină. Melatonina este substanța chimică naturală care vă face să deveniți somnoros când se întunecă.

Creștere în greutate

Dominanța estrogenului te face să câștigi în greutate în burtă, coapse, șolduri și fese. Pe măsură ce te îngrași, numărul de celule adipoase din organism crește. Celulele adipoase produc apoi estrogen, creând un cerc vicios de creștere în greutate și niveluri crescute de estrogen. Pe măsură ce organismul devine dominant de estrogeni, metabolismul tău încetinește, rezultând o creștere în greutate în exces. Țesuturile tale abdominale încep să rețină mai multă apă, ducând la balonare. Insulina este eliberată în mod nenatural, ceea ce duce la foame constantă împreună cu pofta de dulciuri.

Dacă dominanța dvs. de estrogen este lăsată netratată, vă poate crește riscul de apariție a unei varietăți de afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, probleme cu tiroida, sindrom metabolic și diabet. În plus, riscul de cancer și demență poate crește, afectând sănătatea și longevitatea.

Progesteronul acționează ca un sedativ natural și promovează cicluri sănătoase de somn. O deficiență a acestui hormon poate afecta calitatea somnului.

Oboseală

Femeile care se confruntă cu dominanța estrogenului se confruntă adesea cu oboseală neîncetată. Oboseala este definită ca o lipsă de energie sau un sentiment de oboseală extremă.

Acest simptom poate apărea chiar și atunci când este posibil să dormi suficient.

Probleme de memorie

Experții au stabilit că hormonii influențează sănătatea creierului. Când experimentați dominanța estrogenului, este posibil să începeți să vă simțiți în ceață și să aveți dificultăți crescute în a vă aminti  oameni, evenimente, locuri sau lucruri. Mulți experți cred că estrogenul are un impact asupra neurotransmițătorilor, ducând la o serie de probleme de memorie.

La început, femeile pot experimenta uitare ușoară; cu toate acestea, cu timpul, ceața memoriei poate deveni severă. Femeile care se confruntă cu dominanța estrogenului pot fi diagnosticate greșit cu demență sau cu stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Dorință sexuală scăzută

Libidoul scăzut este definit ca o pierdere a gândurilor și a îndemnurilor sexuale, precum și o scădere a dorinței de intimitate sexuală. O scădere a apetitului sexual poate fi cauzată de o serie de probleme, inclusiv de un dezechilibru hormonal. Libidoul scăzut este de obicei experimentat între 40 și 55 de ani. În acest timp, nivelurile hormonale încep să scadă, ducând la un dezechilibru al hormonilor sexuali. Pentru a vă îmbunătăți bunăstarea sexuală, nivelurile de estrogen și progesteron trebuie să fie echilibrate.

Dominanța estrogenului cauzează o varietate de probleme sexuale, inclusiv uscăciune vaginală, pierderea libidoului și disfuncție sexuală.

Excesul de estrogen poate provoca, de asemenea, perioade menstruale grele, sâni fibrochistici, oboseală, depresie și retenție de apă. Fiecare dintre aceste simptome poate determina reducerea dorinței sexuale.

Probleme de fertilitate

Dominanța estrogenului poate provoca cicluri anovulatorii (absența ovulației). Când o femeie nu ovulează sau nu ovulează în mod regulat, capacitatea ei de a rămâne însărcinată este mult redusă.

Femeile supraponderale sau obeze au un risc crescut de probleme de fertilitate, deoarece celulele adipoase cresc producția de estrogen. Excesul de estrogen face ca nici un ou să nu fie eliberat și acționează ca un tip de control natural al nașterii. Când ovulația nu are loc, nu se eliberează ovul, ceea ce duce la infertilitate.

Progesteronul joacă un rol foarte important în pregătirea uterului pentru o sarcină sănătoasă. Nivelurile scăzute ale acestui hormon gestațional pot duce la probleme de a rămâne însărcinată sau pot crește riscul de avort spontan.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel