Sari la conținut

8 alimente pentru a-ți curăța ficatul vara aceasta

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Detoxifirea naturală a ficatului

Deshidratarea, umiditatea ridicată și căldura vă pot dăuna ficatului. Prin urmare, este esențial să aveți grijă suplimentară de ficat pe timp de vara.

Acum, cu nivelurile de căldură în creștere, suntem siguri că aveți grijă să vă detoxifiați corpul și să rămâneți hidratat. Dar s-ar putea să treci cu vederea o putere tăcută din corpul tău care are nevoie de atenția ta, ficatul.

Nutriționistul funcțional Mugdha Pradhan, CEO și fondator, iThrive, spune: „Ficatul este un organ esențial necesar pentru numeroase procese ale organismului. Se ocupă de orice, de la fluxul de curățare din sistemul nostru, la metabolism și sprijinul imunitar.  Deshidratarea, alimentația necorespunzătoare, consumul în exces de alcool, umiditatea ridicată și nivelurile ridicate de căldură vă pot dăuna ficatului și pot reduce capacitatea acestuia de a îndeplini aceste funcții, ceea ce face esențial să aveți grijă suplimentară de ficat în timpul verii.”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum să vă detoxifiați ficatul în mod natural

Nutriționistul a oferit o listă cu 8 alimente pe care ar trebui să le adăugați în dieta de vară pentru a vă curăța și vindeca ficatul. Acestea includ:

  • Fructe de pădure: Bogate în antioxidanți, fructele de pădure precum afinele, murele și zmeura detoxifică ficatul și îmbunătățesc funcția hepatică.
  • Ierburi: Un amestec de plante de turmeric, rădăcină de păpădie și ciulin de lapte este recomandat pentru ficat pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antioxidante.
  • Ficat: consumul de carne de organe (în special ficatul) este excelent nu doar pentru ficat, ci și pentru întregul corp, deoarece este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți pe care le puteți găsi. Are multiple vitamine, minerale și antioxidanți de care ficatul tău are nevoie pentru curățarea și funcționarea corespunzătoare.
  • Citrice: Bogate în vitamina C și antioxidanți, citricele precum amla, portocalele, lime-ul sunt excelente pentru ficat. Mănâncă-le crude sau stoarce-le pentru o băutură delicioasă, rece.
  • Legume Allium: Ceapa și usturoiul sunt legume bogate în sulf, care sunt foarte bune pentru ficat. În plus, susțin glutationul, care este foarte recomandat pentru curățarea ficatului și îmbunătățirea funcționării.
  • Pui și ouă: ouăle întregi, inclusiv gălbenușul, și puiul sunt bogate în colină, care ajută la activitatea glutationului în organism. Seleniul și sulful din ouă sunt, de asemenea, benefice pentru ficat.
  • Anghinare: Se spune că extractul de frunze de anghinare este util în curățarea și vindecarea ficatului.
  • Roșii: Bogate în vitamina A și vitamina C, roșiile au antioxidanți esențiali, precum și potasiu, toate fiind legate de îmbunătățirea sănătății ficatului.

Vara aceasta nu lăsa căldura să te doboare. Ai grijă de corpul tău, rămâi hidratat și încearcă aceste 8 alimente pentru a-ți menține ficatul puternic, fericit și sănătos!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.