Sari la conținut

8 obiceiuri care încetinesc îmbătrânirea și reduc riscul de deces. Ce au descoperit oamenii de știință

Pensionari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Veste buna pentru seniori

8 obiceiuri care încetinesc îmbătrânirea și reduc riscul de deces. Ce au descoperit oamenii de știință

Cercetătorii spun că adoptarea a opt comportamente sănătoase poate încetini procesul de îmbătrânire și poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces.

Principala cauză de deces la nivel mondial, bolile cardiovasculare includ insuficiența cardiacă, atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cele opt comportamente au identificate de American Heart Association (Asociația Americană a Inimii) drept Life’s Essential 8 (Cele 8 idei esențiale pentru viață), într-un studiu.

Obiceiuri ce reduc riscul de boli și încetinesc îmbătrânirea

Mesajul cercetătorilor americani este că toată lumea ar trebui să țină seama de cei opt factori de sănătate ai bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral:

  1. mănâncă alimente sănătoase,
  2. fii mai activ,
  3. renuntati la tutun,
  4. dormi sănătos,
  5. gestionează greutatea,
  6. menține nivelul sănătos al colesterolului,
  7. menține nivelul sănătos al zahărului din sânge,
  8. menține nivelul sănătos al tensiunii arteriale.

Pentru studiul publicat în Journal of the American Heart Association, 5.682 de subiecți adulți au primit un scor de sănătate cardiovasculară, de la 0 la 100, pe baza a patru măsuri comportamentale (aport alimentar, activitate fizică, ore de dormit pe noapte și starea de fumat) și patru măsurători clinice (indice de masă corporală, colesterol, zahăr din sânge și tensiune arterială).

activitate fizica pentru maturi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cercetătorii au calculat, de asemenea, câți ani aveau celulele participanților, o măsură cunoscută și sub denumirea de vârstă biologică. Vârsta biologică este determinată de genetică, expunerile la mediu și factorii stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și obiceiurile de somn, în timp ce vârsta cronologică se referă la numărul de ani în care o persoană a trăit.

Autorii studiului au folosit procesul de modificare chimică al metilării ADN-ului pentru a estima vârsta biologică și au examinat tendința genetică a fiecărui individ către îmbătrânirea biologică accelerată.

Participanții au fost urmăriți timp de 11 până la 14 ani pentru a vedea dacă au dezvoltat boli cardiovasculare sau au murit. Studiul a constatat că cei care au obținut scoruri mai mari la cele opt măsuri au mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

Fiecare creștere cu 13 puncte a scorurilor participanților le-a redus riscul:

  • de a dezvolta boli cardiovasculare pentru prima dată cu aproximativ 35%,
  • de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 36%,
  • de a muri din orice cauză cu 29%.

 

Comportamentele sănătoase sunt benefice indiferent de vârstă

Persoanele cu îmbătrânire rapidă a celulelor pot compensa riscul crescut prin gestionarea factorilor de risc pentru bolile de inimă și adoptând mai multe comportamente sănătoase pentru inimă, au spus cercetătorii.

„Descoperirile studiului nostru ne spun că, indiferent de vârsta dvs. reală, comportamentele mai sănătoase pentru inima și gestionarea factorilor de risc pentru bolile de inimă au fost asociate cu o vârstă biologică mai tânără și un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral, deces din cauza bolilor de inimă și accident vascular cerebral și moarte din orice cauză”, a spus autorul principal al studiului Jiantao Ma într-un comunicat de presă.

Echipa sa intenționează să-și extindă cercetarea pentru a include oameni din grupuri etnice mai diverse pentru a investiga în continuare relația dintre factorii de risc cardiovascular și vârsta biologică.

Noile descoperiri susțin rezultatele unui studiu din noiembrie care a arătat că urmărirea listei de verificare Life’s Essential 8 poate încetini îmbătrânirea biologică cu o medie de șase ani.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel