Sari la conținut

8 simptome ale cancerului hepatic. Mulți oameni le ignoră

Boala ficatului gras
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratament pentru boala ficatului gras

Cancerul hepatic este cancerul care începe în celulele hepatice. Ficatul este un organ situat în partea dreaptă sus a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.

În ficat se pot forma mai multe tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în principalul tip de celulă hepatică (hepatocitul). Alte tipuri de cancer hepatic, cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai puțin frecvente.

Cancerul care se extinde la ficat este mai frecvent decât cancerul care începe în celulele hepatice. Cancerul care începe într-o altă zonă a corpului, cum ar fi colonul, plămânul sau sânul, și apoi se răspândește la ficat, se numește cancer metastatic, mai degrabă decât cancer hepatic. Acest tip de cancer este numit după organul în care a început, precum cancerul de colon metastatic, pentru a descrie cancerul care începe în colon și se răspândește la ficat.

Simptome

Majoritatea oamenilor nu au semne sau simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic primar. Atunci când semnele și simptomele există, acestea pot include următoarele:

  • Pierdere în greutate fără a încerca
  • pierderea poftei de mâncare
  • Durere în abdomenul superior
  • greață și vărsături
  • Slăbiciune generală și oboseală
  • umflarea abdomenului
  • Decolorarea galbenă a pielii și a albului ochilor (icter)
  • Scaune albe sau albicioase

Când ar trebui să mergeți la medic?

Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome care vă îngrijorează, scrie MayoClinic.

Cauze

Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule este materialul care oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din organism. Mutațiile ADN provoacă modificări în aceste instrucțiuni. Un rezultat este că celulele pot începe să crească fără control și, în timp, pot forma o tumoare, adică o masă de celule canceroase.

Uneori se cunoaște cauza cancerului hepatic, ca în cazul infecțiilor cu hepatită cronică. Dar, uneori, cancerul de ficat apare la oameni fără boală de bază și nu este clar ce îl cauzează, conchide sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel