Sari la conținut

9 ierburi și condimente care luptă împotriva inflamației

ierburi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
condimentul balsam pentru inimă

Ierburi și condimente împotriva inflamației.Inflamația este modalitatea de combatere a infecțiilor și de vindecare a organismului.

Cu toate acestea, în unele situații, inflamația poate scăpa de sub control și poate dura mai mult decât este necesar. Aceasta se numește inflamație cronică, iar studiile au legat-o de multe boli, inclusiv diabet și cancer.

Dieta joacă un rol crucial în sănătatea ta. Ceea ce mâncați, inclusiv diverse ierburi și condimente, poate afecta inflamația din corpul dumneavoastră.

Acest articol trece în revistă știința din spatele a 9 ierburi și condimente care pot ajuta la combaterea inflamației.

Este demn de remarcat faptul că multe studii din acest articol vorbesc despre molecule numite markeri inflamatori. Acestea indică prezența inflamației.

Astfel, o plantă care reduce markerii inflamatori din sânge probabil reduce inflamația.

  1. Ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale) este un condiment delicios cu o aromă piperată, dar dulce. Vă puteți bucura de acest condiment în diferite moduri, cum ar fi proaspăt, uscat sau praf.

În afara utilizărilor culinare ale ghimbirului, oamenii îl folosesc de mii de ani în medicina tradițională pentru a vindeca numeroase afecțiuni. Acestea includ răcelile, migrenele, greața, artrita și hipertensiunea arterială.

Ghimbirul conține mai mult de 100 de compuși activi, cum ar fi gingerol, shogaol, zingiberen și zingeronă, pentru a numi doar câțiva. Acestea sunt probabil responsabile de efectele sale asupra sănătății, inclusiv contribuind la reducerea inflamației în organism.

  1. Usturoi

Usturoiul (Allium sativum) este un condiment popular, cu miros și gust puternic. Oamenii îl folosesc în medicina tradițională de mii de ani pentru a trata artrita, tuse, constipație, infecții, dureri de dinți și multe altele.

Cele mai multe beneficii pentru sănătate ale usturoiului provin din compușii săi de sulf, precum alicina, disulfura de dialil și S-alilcisteina, care par să aibă proprietăți antiinflamatorii.

O analiză a 17 studii de înaltă calitate, incluzând peste 830 de participanți și cu durata de 4–48 săptămâni, a constatat că persoanele care au luat suplimente de usturoi au prezentat niveluri semnificative de sânge reduse ale markerului inflamator CRP.

  1. Curcumă

Curcuma (Curcuma longa) este un condiment popular în bucătăria indiană pe care oamenii l-au folosit din cele mai vechi timpuri.

Este ambalat cu peste 300 de compuși activi. Principalul este un antioxidant numit curcumină, care are proprietăți antiinflamatoare puternice.

Numeroase studii au arătat că curcumina poate bloca activarea NF-κB, o moleculă care activează gene care promovează inflamația.

Studiile efectuate la persoanele cu osteoartrita au constatat că administrarea suplimentelor de curcumină a oferit o ameliorare a durerii similară cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene obișnuite (AINS) ibuprofen și diclofenac.

  1. Cardamom

Cardamomul (Elettaria cardamomum) este un condiment originar din Asia de Sud-Est. Are o aromă complexă, dulce, picantă.

Cercetările sugerează că administrarea suplimentelor de cardamom poate reduce markerii inflamatori precum CRP, IL-6, TNF-α și MDA. În plus, un studiu a constatat că cardamomul a crescut statutul antioxidant cu 90%.

Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 80 de persoane cu prediabet a constatat că administrarea a 3 grame de cardamom zilnic a redus semnificativ markerii inflamatori, cum ar fi hs-CRP, IL-6 și MDA, comparativ cu un studiu placebo.

  1. Piper negru

Ardeiul negru (Piper nigrum L.) este cunoscut ca regele condimentelor, fiind popular în întreaga lume. În mod tradițional, oamenii foloseau ardeiul negru pentru a trata anumite condiții de sănătate, cum ar fi astmul, diareea și multe alte afecțiuni gastrice.

Cercetările sugerează că piperul negru și principalul său compus activ piperina pot juca un rol în reducerea inflamației în organism.

  1. Ginseng

Ginsengul este o plantă pe care oamenii o folosesc în Asia de mii de ani, prețuindu-l pentru proprietățile sale medicinale.

Cele mai populare două tipuri de ginseng sunt ginsengul asiatic (Panax ginseng) și ginsengul american (Panax quinquefolius).

Ele variază în ceea ce privește efectele și cantitățile de compuși activi. Se spune că ginsengul asiatic este mai revigorant, în timp ce ginsengul american este considerat a fi mai relaxant.

Ginsengul a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, în principal datorită compușilor săi activi numiți ginsenozide. Efectele lor includ reducerea semnelor de inflamație în organism.

  1. Ceai verde

Ceaiul verde (Camellia sinensis L.) este un ceai de plante popular pe care oamenii îl prezintă adesea pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Această plantă este ambalată cu compuși sănătoși numiți polifenoli, în special epigalocatechin-3-galat (EGCG). Studiile au legat acești compuși de beneficiile pentru creier și inimă. De asemenea, pot ajuta oamenii să piardă grăsimea corporală și să reducă inflamația.

  1. Rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta delicioasa, parfumata, originara din Marea Mediterana.

Cercetările sugerează că rozmarinul poate ajuta la reducerea inflamației. Se crede că acest lucru se datorează conținutului său ridicat de polifenoli, în special acid rosmarinic și acid carnosic.

  1. Scorţişoară

Scorțișoara este un condiment delicios făcut din scoarțele copacilor din familia Cinnamomum.

Cele două tipuri principale de scorțișoară sunt scorțișoara Ceylon, denumită și scorțișoară „adevărată”, și scorțișoara Cassia, care este cel mai frecvent tip disponibil.

Oamenii au apreciat scorțișoara pentru proprietățile sale de sănătate de mii de ani.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel