Sari la conținut

9 LUCRURI pe care nu le știai despre AUTISM. Specialiștii au observat o creștere a numărului de copii afectați

În Statele Unite ale Americii, peste 3,5 milioane de oameni au tulburări de spectru autist.

Ce trebuie să știți despre această afecțiune. Unul din 68 de copii se naște autist. Potrivit statisticilor, în ultimii ani a crescut numărul copiilor autiști.

Deși au început să existe mai multe informații despre această tulburare, sunt la fel de multe prejudecăți. Vă prezentăm 9 lucruri mai puțin cunoscute despre autism.

Copiii pot fi diagnosticați foarte devreme. Majoritatea tulburărilor de spectru autist își fac debutul începând cu vârsta de 24 de luni, dar copiii pot fi diagnosticați de la 18 luni, potrivit site-ului health.com.

Autismul nu se depistează prin analize de sânge! Doctorii stabilesc diagnosticul după ce evaluează comportamentul copilului.

Există o gamă variată de simptome. Tulburările pot fi ușoare sau severe. Simptomele implică adesea probleme de comunicare și comportament social, inclusiv faptul că micuțul este extrem de introvertit și nu își dorește nici măcar contact vizual.

Unele persoane autiste pot fi foarte sensibile la zgomot, iar altele nu doresc să vorbească.

Între 20 și 30% din persoanele afectate de autism refuză să vorbească.

Cazurile de autism sunt din ce în ce mai frecvente. Înainte de anul 2000, 1 din 150 de copii era diagnosticat cu autism. Între 2000 și 2010, 1 din 68 de copii a fost depistat autist. Experții nu sunt siguri dacă într-adevăr numărul a crescut sau oamenii sunt, pur și simplu, mai conștienți.

Băieții sunt mai predispuși către autism. Tulburările de spectru autist sunt de 4,5 ori mai întâlnite la băieți, decât la fete, iar specialiștii au văzut că nu contează prea rasa sau etnia, oricine poate suferi de autism.

Autismul apare înainte de naștere. Experții nu știu exact care sunt cauzele precise ale autismlui, dar toți au căzut de acord că este o combinație între factorii genetici și cei de mediu, care sporesc șansele unui făt să dezvolte autism.

Noile studii arată că persoanele autiste au celule specifice în creier care dezvoltă tulburarea chiar înainte de naștere.

Copiii cu autism sunt mai predispuși să aibă probleme de sănătate, comparativ cu ceilalți. 39% dintre autiști au și epilepsie. Oamenii cu autism sunt predispuși către depresie, ADHD, insomnii, alergii și probleme digestive.

Nu faci autism din cauza vaccinurilor. Această teorie a apărut în urma unui mic studiu din 1998, care între timp a fost retras. Toate studiile realizate ulterior au dovedit clar, fără niciun dubiu că vaccinurile nu reprezintă un pericol și nu există nicio legătură între vaccinare și autism.

Măsurile timpurii sunt esențiale. Autismul nu se vindecă, iar unii adulți nici nu mai simt că ar avea ceva de vindecat. Copiii afectați de această tulburare au nevoie de terapie ca să se deblocheze. Să lucreze cu cineva de specialitate pe partea de vorbire, integrare, psiho-mental.

Unele simptome de autism pot fi tratate medicamentos. Cu antidepresive, anticonvulsivante, cu medicamente care îmbunătățesc capacitatea de concentrare.

Evaluările și intervențiile pot fi gratuite. În funcție de politica fiecărei țări, cererile se soluționează în conformitate. Unii părinți apelează la serviciile private.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel