9 moduri de a preveni demența, de la renunțarea la fumat sau controlul glicemiei, până la gestionarea depresiei

Moduri de a preveni demența. Aproximativ o treime din cazurile de demență ar putea fi prevenite dacă sunt gestionați factorii de stil de viață ai unei persoane, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.

Raportul identifică, de asemenea, modalități de tratare a demenței fără utilizarea medicamentelor care sunt de obicei prescrise.

Reducerea riscului de demență, începând din copilărie

Raportul, un efort de colaborare a 24 de experți din întreaga lume, evidențiază nouă factori de risc specifici care cresc șansele de a dezvolta Alzheimer și alte forme de demență.

„S-a pus o mare atenție asupra dezvoltării de medicamente pentru prevenirea demenței, inclusiv a bolii Alzheimer. Dar nu putem pierde din vedere progresele majore reale pe care le-am făcut deja în tratarea demenței, inclusiv abordările preventive”, a declarat dr. Lon Schneider, într-un comunicat de presă.

Rata noilor cazuri de demență ar putea scădea cu până la 20% dacă sunt abordate teme precum creșterea educației de la o vârstă fragedă, gestionarea pierderii auzului și îngrijirea hipertensiunii și a obezității la mijlocul vârstei.

În plus, și mai multe cazuri ar putea fi reduse dacă sunt abordați anumiți factori de stil de viață la sfârșitul vieții, cum ar fi tratarea depresiei și a fi mai social.

„Amploarea potențială a efectului asupra demenței a reducerii acestor factori de risc este mai mare decât ne-am putea imagina vreodată efectul pe care l-ar putea avea medicamentele experimentale actuale”, a spus Schneider.

„Atenuarea factorilor de risc ne oferă o modalitate puternică de a reduce povara globală a demenței”.

Analiza cercetării a arătat că contactul social și alte activități pot fi chiar mai eficiente decât medicamentele antipsihotice în tratarea agitației și agresiunii care vin împreună cu demența.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

9 moduri de a reduce riscul de demență

Simptomele demenței apar de obicei la bătrânețe, dar se crede că modificările creierului care o determină se dezvoltă cu ani mai devreme. Acestea sunt lucruri care ar putea ajuta la evitarea acestor schimbări:

1) Verificați-vă auzul și obțineți un aparat auditiv dacă aveți nevoie de unul: Nu este încă clar de ce, dar există o corelație puternică între pierderea auzului chiar și ușoară și un risc crescut de declin cognitiv și demență.

2) Continuați să învățați: Mai puțină educație este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de demență din cauza a ceea ce cercetătorii numesc „rezervă cognitivă” sau rezistența unei persoane la atacurile asupra creierului.

3) Renunțați la fumat: Fumatul este rău pentru creier, deoarece degradează sănătatea cardiovasculară.

4) Căutați un tratament pentru depresie: Încă nu este complet clar dacă depresia contribuie la demență sau dacă demența îi expune pe oameni la un risc crescut de depresie. Dar cercetătorii au ajuns la concluzia că depresia este „plauzibilă din punct de vedere biologic” crește riscul de demență al unei persoane, deoarece „afectează hormonii de stres, factorii de creștere neuronali și volumul creierului”.

5) Faceți exerciții: Se crede că exercițiile fizice protejează creierul prin reducerea nivelului de cortizol din organism, reducerea riscului vascular și creșterea creșterii celulelor nervoase care sunt legate de memorie.

6) Gestionați hipertensiunea arterială: Stresul asupra sistemului circulator crește riscul de neurodegenerare, care contribuie și la apariția demenței.

7) Fiți sociabil: La fel ca depresia, nu este clar dacă izolarea socială este un simptom sau o cauză a demenței.

8) Mențineți o greutate corporală sănătoasă: Cercetătorii cred că obezitatea provoacă leziuni ale creierului, deoarece este legată de fluxul sanguin redus către creier și crește stresul oxidativ, care este, de asemenea, dăunător pentru creier.

9) Țineți sub control glicemia: Persoanele cu diabet zaharat au mai multe șanse de a avea demență. Un motiv pentru care: a avea diabet înseamnă că nu vă mai puteți controla glicemia.

Recent Posts

Avertizare meteorologică: Ploile și vijeliile se extind înainte de Sărbătorile Pascale! Care sunt zonele afectate

Avertizare ANM: Ploile și vijeliile se extind înainte de Paște! Care sunt zonele cele mai…

25 de minute ago

Cel mai bun fruct pentru digestie. Conține multe fibre și este accesibil la preț

Cel mai bun fruct pentru digestie. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse chimic…

56 de minute ago

Cozonac moale și pufos. Două secrete pe care fiecare gospodină ar trebui să le cunoască

Pe 5 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele 2024. Toată lumea știe că Paștele nu este…

o oră ago

Comisia Europeană: Ancheta împotriva Facebook și Instagram. Ce obligații au încălcat

Comisia Europeană: Anchetă deschisă de Comisia Europeana împotriva reţelelor sociale Facebook şi Instagram, ale grupului…

2 ore ago

Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la final. Iată care sunt concluziile

 Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la…

2 ore ago

Este Miercurea Mare. Ziua în care Iuda l-a trădat pe Hristos

 Miercurea Mare. În Miercurea Mare este Cina cea de Taină a Fiului lui Dumnezeu cu Apostolii,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului