Sari la conținut

Trei mituri despre boala Alzheimer pe care NU trebuie să le mai crezi

Ce ascunde uitarea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este boala Alzheimer o parte normală a îmbătrânirii?

Mituri despre boala Alzheimer pe care nu trebuie să le mai crezi. Există încă o serie de neînțelegeri sau, pur și simplu, ignoranță cu privire la boala Alzheimer.

Potrivit unui sondaj realizat de Alzheimer’s Association,  59% dintre persoanele chestionate cred în mod greșit că boala este o parte normală a îmbătrânirii, iar 40% dintre ei nu nu cred că Alzheimer este mortală.

Peste 6.300 de adulti din 12 tari (Australia, Brazilia, Canada, China, Danemarca, Germania, Japonia, India, Mexic, Nigeria, Arabia Saudi si Marea Britanie) au raspuns la sondaj au aratat ca oamenii au multe idei gresite despre aceasta afectiune cumplita.

Convingerea că boala Alzheimer este o afecțiune tipică dezvoltată la bătrânețe este mai mare în India (84%), Arabia Saudită (81%) și China (80%), în timp ce Marea Britanie și Mexic au înregistrat cele mai scăzute rate, cu 37 și 38% , respectiv.

„Alzheimer este o boală devastatoare care le fură încet oamenilor independența și în cele din urmă viețile lor. Din păcate, boala Alzheimer nu are limite. Oricine are un creier este expusă riscului de a dezvolta boala Alzheimer, așa că toți cei care au creier ar trebui să se alăture luptei împotriva acesteia”, a spus președintele Alzheimer’s Association, Harry Johns.

Trei mituri despre boala Alzheimer pe care NU trebuie să le mai crezi

Iata 3 mituri despre Alzheimer pe care nu ar trebui sa le crezi.

singuratate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Boala Alzheimer este parte a imbatranirii. FALS

Oamenii din China, India si Arabia Saudita cred ca aceasta este realitatea, in vreme ce mexicanii si britanicii credeau ca este doar o credinta falsa.

Fapt: Nu este nimic nomal in legatura cu aceasta afectiune. Alzheimerul este doar una dintre formele dementei, definita ca scaderea treptata, progresiva a functiilor mentale cum ar fi: gandirea, judecata, comportamentul, limbajul, invatarea si memoria. Dintre bolnavii de dementa 60-80% sufera de Alzheimer. Exista insa mai multe forme de dementa, precum boala Pick, Parkinson si multe altele.

2, Alzheimerul nu este fatal. FALS

Aproape 40% dintre respondenti au raspuns gresit crezand ca boala care este definita drept afectiunea degenerativa progresiva care ca efect producerea unei deteriorari din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, ceea ce face ca bolnavul sa nu mai poate duce la indeplinire nici macar sarcini de baza, precum mancatul si mersul la baie nu este mortal. Peste 50% dintre mexicani, germane si brazilieni nu erau constienti de implicatiile fatale ale bolii.

Fapt: Alzheimer-ul este fatal. Deteriorarea cognitiva cauzata de afectiune este fatala. Este adevarat ca pe certificatul de deces nu apare Alzheimerul ca si cauza a mortii, chiar daca boala este forta care a dus in cele din urma la disparitia celui care suferea de aceasta afectiune. Spre exemplu, Alzheimerul poate avea ca rezultat crearea unor probleme cu mancatul ceea ce creste riscul de inhalare (aspirare) a unor bucati de alimente in plamani ceea ce va duce la pneumonie. In acest caz penumonia va fi cea considerata de doctori cauza mortii pacientului.

alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Boala Alzheimer are la baza cauze genetice. PARȚIAL ADEVĂRAT

Aproximativ 37% dintre respondenti credeau ca afectiunea este generata de mostenirea genetica.

Fapt: Alzheimerul are o componenta genetica. Cauza declansarii acestei boli nu a fost inca descoperita de oamenii de stiinta, insa exista anumiti factori care joaca un rol important in dezvoltarea ei. Iar genele reprezinta unul dintre acesti factori.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel