Sari la conținut

9 simptome de cancer la sân care nu sunt noduli. Fiecare femeie ar trebui să le cunoască

cancer de san
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de cancer de san

Simptome de cancer la sân care nu sunt noduli: fiecare femeie ar trebui să le cunoască. Nodulii și umflăturile la sân sunt echivalente cu cancerul de sân, în percepția publicului larg.

Dar deși, nodulii sunt printre cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân, există și alte semne potențiale că trebuie să consultați un medic, imediat. 

Iată care sunt nouă dintre aceste simptome, în cele ce urmează.

Simptome de cancer la sân: 1. Gropițe sau sâmburi pe pielea sânului

O postare pe rețelele de socializare care a devenit virală a prezentat singurul simptom al cancerului de sân al unei femei – o mică gropiță pe marginea sânului. Acesta este un semn al unei tumori pe care l-ați putea trece cu vederea într-un autoexamen lunar.

Orice gropiță sau retracție a pielii de pe sânul dumneavoastră trebuie verificată de medicul dumneavoastră, potrivit thehealthy,com

Ce ar putea însemna și gropițele de pe sânul tău: Potrivit The Breast Center of Maple Grove in Minnesota, gropițele de pe sân pot fi cauzate de:

  • necroza adipoasă, care este moartea țesutului adipos din cauza rănirii și pierderii aportului de sânge ,
  • modificări ale sânilor fibrochistice, care sunt o îngroșare hormonală benignă a țesutului mamar care poate provoca o textură ca o frânghie și poate duce la chisturi.

Deși cele două cauze nu sunt canceroase, ar trebui să vă anunțați imediat medicul dumneavoastră.

Cancer de san
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

2. Iritația pielii pe sân

În cazuri rare, iritația pielii de pe sân poate fi un simptom al cancerului de sân. Când sânii prezintă roșeață, umflare, iritație inexplicabilă a pielii, mâncărime sau erupții cutanate care sunt noi sau au fost acolo mai mult decât era de așteptat, consultați-vă medicul.

Ce poate însemna și iritația pielii de pe sân: Pielea ta se poate irita din mai multe motive, inclusiv un sutien care se potrivește prost, erupție cutanată de căldură sau dermatită de contact, printre alte probleme potențiale ale pielii.

3. Scurgeri mamelonare

Anumite tipuri de scurgeri ale mameloanelor trebuie verificate de un medic. Secreția mameloanelor care nu este clară, poate avea o culoare verzuie sau gălbuie sau este sângeroasă poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului de sân. Mai ales dacă scurgerea este spontană, aceasta poate fi un motiv de îngrijorare.

Ce ar putea însemna și scurgerea mameloanelor: Dacă alăptați sau sunteți însărcinată, secreția mameloană nu este probabil să vă faceți griji. Pentru alte femei, cu toate acestea, poate da semnale de alarmă. Potrivit Clinicii Mayo, cauzele potențiale includ:

  • un abces,
  • o tiroidă subactivă,
  • sânii fibrochistici,
  • o problemă non-canceroasă cu canalele de lapte.

Secreția mameloanelor poate fi, de asemenea, cauzată de o varietate de probleme inofensive, totuși, cum ar fi pilulele contraceptive sau alte medicamente, prea multă manipulare sau presiune asupra sânului sau modificări hormonale în timpul menstruației. Dacă aveți scurgeri neașteptate ale mameloanelor, consultați-vă medicul pentru a ajunge la fundul acesteia.

Simptome de cancer la sân: 4. Pistrui pe areolă

Urmele întunecate sau pistruii neobișnuiți de pe piele nu sunt doar un semn că ar trebui să consultați un dermatolog, ci pot fi și semne ale unei forme rare și mai agresive de cancer de sân numit cancer de sân inflamator. Nu intrați în panică, deoarece cancerul de sân inflamator este extrem de rar.

Ce ar putea însemna și pistruii de pe areolă: Dacă observați brusc pete întunecate pe sân, poate fi, de asemenea, un semn de cancer de piele. Consultați-vă medicul sau un dermatolog dacă sunteți îngrijorat.

5. Pete roșii sau vânătăi pe sân

Alte semne ale cancerului de sân inflamator pot include pete roșii sau semne asemănătoare vânătăilor pe piele. Dacă le dezvoltați și dacă par să dureze mai mult de două până la trei săptămâni, faceți o programare pentru a fi verificată. Dar din nou, rețineți că acest tip de cancer este rar. 

Ce ar putea însemna și petele roșii de pe sân: Multe tipuri de pete roșii pe piele – cum ar fi angioamele de cireș, arsurile solare, mușcăturile de insecte sau o apariție a acneei – sunt complet benigne. Totuși, dacă petele roșii de pe sânul tău te fac nervos sau durează mai mult de două săptămâni, cere medicului să arunce o privire.

diagnosticare cancer de san
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

6. Modificări ale formei, mărimii sau culorii mamelonului

Sfârcurile  nu își schimbă de obicei forma, dimensiunea sau culoarea decât dacă ești însărcinată. Dar, dacă observi orice modificare a aspectului mameloanelor, ar trebui să faci un screening pentru cancerul de sân. Acest lucru poate include o retragere sau o întoarcere spre interior a mamelonului.

De asemenea, mâncărimea și descuamarea mameloanelor pot fi un semn al bolii Paget a sânului, care este o formă rară de cancer de sân. Afectează mamelonul și pielea din jurul lui (areola). Poate apărea ca o piele descuamată sau solzoasă pe mamelon. De asemenea, poate apărea sub formă de piele curgătoare și/sau întărită pe mamelon, areolă sau ambele și poate chiar provoca o senzație de furnicături sau de arsură.

Ce ar putea însemna și schimbările în dimensiunea, forma sau culoarea mameloanelor: Modificările formei, mărimii sau culorii mamelonului se pot datora mai multormotive, inclusiv:

  • eczeme,
  • o infecție non-canceroasă
  • țesut cicatricial. 

Simptome de cancer la san: 7. Modificarea texturii pielii de pe sân

Modificările pielii de pe sân ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă. Cancerul de sân poate provoca uneori o schimbare a texturii sânului. Pielea poate avea un aspect roșiatic, cu sâmburi, asemănătoare cu pielea unei portocale. Acest lucru se întâmplă deoarece țesutul mamar devine inflamat din cauza celulelor canceroase care blochează micile conducte limfatice din interiorul sânului și acumulării de lichide.

Ce ar putea însemna și o schimbare a texturii pielii de pe sân: Cele mai multe modificări ale texturii pielii sânului tău sunt în mare parte inofensive, cum ar fi cele datorate mușcăturilor de insecte, reacțiilor alergice, iritanților sau infecțiilor. Totuși, ele vă pot provoca disconfort. Dacă vă simțiți inconfortabil sau îngrijorată de o schimbare bruscă, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dermatolog.

Simptome de cancer la sân: 8. Umflarea sau sensibilitatea sânilor

Umflarea sau sensibilitatea sânilor este o problemă comună pentru femei în timpul anumitor părți ale ciclului menstrual și poate fi chiar un semn al sarcinii timpurii. Tocmai de aceea femeile îl ignoră adesea ca un semn de avertizare al cancerului de sân.

Dacă un sân pare să fie deosebit de mărit sau umflat, trebuie să-l verifici, ne sfătuiesc specualiștii. Dacă un nodul este adânc sub suprafață, este posibil să nu îl puteți simți, dar ai putea experimenta o umflare. Este posibil să nu observi un nodul în sân, dar dacă simți unul sub axilă, ar putea fi un ganglion limfatic mărit.

Acesta ar putea fi un semn al unui cancer de sân care începe să se răspândească. Când vă faceți autoexaminarea lunară a sânilor, verificați întotdeauna sub brațe pentru ganglioni limfatici.

Ce ar putea însemna și umflarea sau sensibilitatea sânului: dacă sânii se simt sensibili sau umflați, ar putea fi din cauza modificărilor hormonale, alăptării, unei răni, a unui sutien care nu susține, a efectelor secundare ale medicamentelor sau a unei infecții. Dacă durerea sau disconfortul persistă, consultați un medic.

9. Modificarea dimensiunii sau formei sânilor

Dacă sânii tăi își schimbă brusc forma, ar putea fi un semn de cancer și ar trebui să programezi un screening cu medicul tău. Acest lucru poate apărea în săptămâna dinaintea menstruației, așa că e indicat să aștepți întotdeauna o săptămână după pentru a vedea dacă dispare de la sine. Dacă apare în ambii sâni, probabil că nu se datorează cancerului de sân.

Ce ar însemna schimbările în dimensiunea sau forma sânilor: Creșterea în greutate, modificările ciclului menstrual și sarcina sau alăptarea pot afecta dimensiunea și forma sânilor tăi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel