Sari la conținut

Cele mai eficiente tratamente pentru eczeme conform știintei

Tratament pentru eczema
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai eficiente tratamente pentru eczeme

Cele mai eficiente tratamente pentru eczeme. Cercetătorii au analizat tratamentele topice și sistemice disponibile pentru eczeme și le-au identificat pe cele mai eficiente.

Ei spun că descoperirile lor prezintă o gamă completă de opțiuni de tratament pentru a informa gestionarea optimă a acestei afecțiuni cronice comune ale pielii.

Dermatita atopică (DA), numită adesea eczemă, este cea mai frecventă boală inflamatorie cronică a pielii, afectând 15% până la 20% dintre copii și 3% până la 10% dintre adulți din întreaga lume. Adesea o afecțiune pe tot parcursul vieții, pielea inflamată și mâncărimea, care sunt semnele distinctive ale bolii, pot interfera cu somnul și pot afecta calitatea vieții.

Tratamentul eczemelor se împarte în două categorii:

  • agenți topici prescriși, cum ar fi cremele și unguentele
  • tratamentele „sistematice” sau pentru întregul corp, care sunt utilizate atunci când agenții topici nu ameliorează simptomele. Tratamentele sistemice includ medicamente imunosupresoare, anticorpi monoclonali și modulatori ai sistemului imunitar.

În efortul de a informa și optimiza tratamentul eczemelor, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au publicat două studii care evaluează eficacitatea tratamentelor topice și sistematice pentru eczeme, analizând factori precum activitatea bolii, tulburările de somn, severitatea mâncărimii, calitatea vieții și evenimentele adverse.

Cele mai eficiente tratamente pentru eczeme conform știintei

În primul studiu, publicat în Journal of Allergy, cercetătorii au analizat 219 studii randomizate controlate de tratamente topice pentru eczeme ușoare până la moderate – un total de 43.123 de participanți – și au efectuat meta-analize. Comparând eficacitatea a 68 de tratamente cu un control, ei au descoperit că unele tratamente au fost în mod clar mai bune decât altele.

Printre cele mai eficiente în reducerea severității eczemei, a severității mâncărimii și a tulburărilor de somn au fost următoarele tratamente:

  • pimecrolimus (Elidel Cream),
  • tacrolimus (Protopic)
  • corticosteroizii topici cu potență moderată (cum ar fi prednicarbat, metilprednisolon și triamcinolon)  

Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește eficacitatea tratamentelor topice administrate o dată față de două ori pe zi. Antibioticele topice utilizate singure sau în combinație cu alte tratamente topice au fost cele mai puțin eficiente.

Ca și în cazul primului studiu, în al doilea studiu, publicat în Clinical Immunology, cercetătorii au examinat eficacitatea tratamentelor pentru eczeme sistemice. Ei au analizat 149 de studii randomizate cu un total de 28.686 de participanți, comparând 75 de tratamente pentru formele moderate până la severe ale bolii.

Ei au descoperit că upadacitinib în doză mare (Rinvoq) a fost printre cele mai eficiente tratamente, dar printre cele mai dăunătoare în ceea ce privește evenimentele adverse.

  • Upadacitinib este un inhibitor al Janus Kinazei (JAK) care reduce inflamația prin scăderea activității sistemului imunitar (imunosupresiv).
  • Dupilumab (Dupixent), lebrikizumab și tralokinumab (Adtralza, Adbry) au fost de eficiență intermediară și printre cele mai sigure tratamente. Toate trei sunt tratamente cu anticorpi monoclonali umani.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor extinde opțiunile de tratament disponibile pentru persoanele cu eczeme, precum și vor informa îngrijitorii și medicii lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel