Sari la conținut

92% dintre pacienții cu cheaguri de sânge în plămâni raportează acest SIMPTOM

noduli pulmonari
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cancer bronhopulmonar

Din cuprinsul articolului

Atunci când cheagul provoacă o lipsă de oxigen în sânge, alte țesuturi din organism au de suferit.

Cheagurile de sânge se pot forma oriunde în organism, acolo unde sângele s-a îngroșat din cauza unei leziuni. Din păcate, aproximativ unul din trei cazuri este diagnosticat greșit, punând sute de mii de pacienți în pericol de moarte. Recunoașterea simptomelor clasice ale emboliei pulmonare ar putea crește șansele de tratament curativ.

Revista iraniană Emergency, în 2014, a subliniat importanța unui diagnostic și a unui management bine pus la punct al emboliei pulmonare pentru scăderea mortalității.

Autorii raportului au explicat: „Din cauza lipsei de […] semne și simptome, diagnosticul rămâne vag”.

Aceștia au continuat: „Simptomele clasice de dispnee, tahipnee și scăderea saturației de oxigen pot apărea în până la 92% din cazuri”.

Potrivit Medicine Plus, tahipneea este un termen medical folosit de furnizorii de servicii medicale pentru a descrie respirația prea rapidă.

Termenul se referă la respirația rapidă și superficială din cauza unei boli pulmonare sau a altor cauze medicale și diferă de hiperventilație, în care respirația este rapidă, dar profundă.

Dispneea, care descrie o strângere în piept, foamea de aer, dificultăți de respirație și o senzație de sufocare, poate apărea în câteva secunde de la formarea unei embolii.

„[…] Din cauza numeroaselor prezentări atipice, medicii trebuie să se concentreze pe alte caracteristici clinice pentru a le include sau exclude ca posibile diagnostice”, au adăugat autorii raportului.

Durerea abdominală, observată frecvent

În cercetările anterioare, durerea abdominală a fost observată la aproximativ șapte la sută dintre pacienții cu embolii pulmonare.

Alte simptome care pot însoți durerea abdominală sunt greața, diareea și vărsăturile care însoțesc adesea durerea abdominală.

Cu toate acestea, aproximativ 30 până la 40 la sută dintre cazurile de cheaguri de sânge trec neobservate, deoarece nu se manifestă cu simptome tipice.

De fapt, un număr mare de pacienți nu reușesc să recunoască faptul că au un cheag venos profund până când acesta provoacă o afecțiune mai gravă.

Principalul pericol în cazul cheagurilor de sânge din interiorul venei profunde este acela că se pot desprinde și se pot deplasa prin fluxul sanguin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel