Sari la conținut

Te confrunți cu dificultatea de ați aduce aminte ore și date? Boala la care ești expus! Ia măsuri de siguranță din timp!

Demența frontotemporală
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente ce pot declansa dementa

DEMEȚA poate provoca o serie de schimbări și există o varietate de semne de care trebuie să fii conștient. Diagnosticul precoce înseamnă că progresia sa poate fi încetinită în unele cazuri, așa că este important să detectați semnele din timp.

Clinica Mayo spune: „Demența este cauzată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase și a conexiunilor lor din creier. În funcție de zona creierului care este deteriorată, demența poate afecta oamenii în mod diferit și poate provoca simptome diferite.” Într-adevăr, un semn poate avea dificultăți să-și amintească orele și datele.

NHS spune că simptomele demenței pot include, de asemenea, probleme cu limbajul, cum ar fi folosirea incorectă a cuvintelor sau probleme de vorbire, precum și mișcare și dificultăți în a face activitățile zilnice.

Organismul de sănătate explică: „Simptomele demenței se agravează de obicei în timp. În stadiul târziu al demenței, oamenii nu vor putea să aibă grijă de ei înșiși și își pot pierde capacitatea de a comunica.”

Fran Vandelli, responsabil cu dementa la Bupa Care Services, a declarat: „Simptomele Alzheimer precoce includ adesea dificultăți de a-și aminti orele și datele și de a prelua informații noi, cum ar fi să înveți să faci ceva nou.

„De asemenea, poți continua să uiți numele fețelor și locurilor familiare și să te străduiești să găsești cuvintele potrivite atunci când încerci să spui ceva.”

Fran a adăugat: „Pot exista semne de schimbări în comportament: pe măsură ce îți pierzi încrederea și vei găsi munca grea în viața de zi cu zi, s-ar putea să devii retras și să-ți pierzi interesul pentru activitățile tale obișnuite.

Pe măsură ce starea se înrăutățește, vă poate fi dificil să planificați și să luați decizii, puteți deveni cu ușurință confuz și puteți deveni anxios, ceea ce poate duce la agitație.

„De înțeles, aceste schimbări în sentimente și comportament pot provoca o mulțime de suferință pentru o persoană și o pot expune unui risc mai mare de depresie.”

Dementa Australia spune că semnele timpurii ale demenței „sunt foarte subtile” și ar putea să nu fie imediat evidente.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel