Din cuprinsul articolului
Comisarul european responsabil cu fiscalitatea, Wopke Hoekstra, a declarat în fața eurodeputaților, la un mic dejun organizat la Strasbourg la începutul acestei luni, că dorește revizuirea accizelor pe tutun în perioada următoare, relatează Euractiv.
Un oficial al Comisiei Europene nu a confirmat dacă subiectul a fost discutat la micul dejun din 6 mai cu membrii comisiei pentru chestiuni fiscale (FISC), însă mai multe surse au declarat că Hoekstra și-a exprimat „dorința personală” de a avansa pe acest dosar controversat.
Comentariile lui Hoekstra ar putea fi în contradicție cu poziția șefei sale, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, întrucât revizuirea Directivei privind accizele la tutun (TED) nu face parte din programul de lucru al Comisiei pentru 2025.
Presiuni pentru creșterea taxelor atât pe tutunul tradițional, cât și pe produsele noi
Unele state membre ale UE fac presiuni pentru creșterea taxelor atât pe tutunul tradițional, cât și pe produsele noi, precum țigările electronice, tutunul încălzit și pliculețele cu nicotină, care încă nu beneficiază de un cadru unitar de accize la nivelul UE – spre deosebire de tutunul convențional.
Scopul este de a împiedica tinerii să devină dependenți de produsele inovatoare cu nicotină, dar și de a ajuta statele să strângă fonduri necesare, de exemplu, pentru cheltuieli sporite în domeniul apărării.
Totuși, având în vedere inflația ridicată, nu toată lumea este convinsă că majorarea taxelor va aduce rezultatele dorite.
Comisia intenționa inițial să prezinte o propunere în decembrie 2022, care prevedea o creștere masivă a taxelor: o majorare de 100% pentru țigări, o creștere de 900% pentru trabucuri și cigarillos și o creștere de 445% pentru alte tipuri de tutun de fumat, inclusiv ajustări automate în funcție de inflație. Însă de atunci nu s-au înregistrat progrese.

Olandezii și spaniolii preiau inițiativa
Hoekstra a recunoscut, în acea întâlnire de la micul dejun, că unele state membre se opun creșterii accizelor pe tutun.
Pentru a adopta o versiune revizuită a TED, este nevoie de unanimitate, însă, pentru că unele state vor fi mai afectate decât altele, ecuația este complicată.
Olanda, țara natală a lui Hoekstra, a impus deja taxe ridicate pe tutun și nu ar fi afectată semnificativ. De fapt, guvernul olandez conduce eforturile de a convinge Comisia să deschidă toate dosarele legislative legate de tutun în acest an și a criticat întârzierile „dăunătoare” ale executivului european.
La fel și Franța, care face presiuni asupra altor state – în special vecine – să crească taxele, deoarece a doua cea mai mare economie a UE suferă din cauza cumpărăturilor transfrontaliere.
Un diplomat european a declarat pentru Euractiv că Spania strânge semnături pentru o altă scrisoare menită să adune „un număr mare” de state pentru a convinge Comisia să acționeze.
Italia cere clarificări de la Hoekstra
Pe de altă parte, printre țările care se opun reformei accizelor pe tutun se numără cele cu taxe mai mici sau cu investiții mari în industria tutunului, precum Italia, Grecia, România, Luxemburg și Ungaria. Unii spun că acest lucru indică perspectiva unei diviziuni, în această chestiune, în colegiul comisarilor europeni de la Bruxelles în funcție de liniile naționale.
Vicepremierul italian Antonio Tajani i-a trimis recent o scrisoare lui Hoekstra, solicitând clarificări cu privire la inițiativele pe tema taxării produselor din tutun pe care intenționează să le ia.
În scrisoarea văzută de Euractiv, Tajani a scris că, atunci când este vorba de taxare, produsele alternative din tutun nu ar trebui tratate la fel ca țigările tradiționale.
Tajani a cerut, de asemenea, o „discuție constructivă” cu Comisia, „pentru ca UE să nu dea impresia că dorește să descurajeze investițiile într-un sector inovator și în plină expansiune, cu consecințe semnificative și în ceea ce privește locurile de muncă din numeroase state membre”.