Sari la conținut

Cele mai comune mituri despre VAPING. Adevărul de la experți medicali

rolul tigarilor electronice
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alternativele de renunțare la fumat

Poate exista o oarecare confuzie cu privire la vap-uri (numite uneori țigări electronice sau e-cigarete). Acest lucru nu este surprinzător, deoarece există o mulțime de informații înșelătoare.

Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri despre vaping și realitatea bazată pe dovezi și date științifice.

Mit: Vapurile cu arome sunt doar vapori de apă inofensivi și este posibil să nu conțină nicotină

Realitate: 99 % dintre produsele de vape vândute în magazinele de proximitate din SUA conțin nicotină, inclusiv multe dintre cele mai populare produse pentru adolescenți, cum ar fi cele cu aromă și cele de unică folosință.

În plus, substanțele chimice folosite pentru a crea arome pentru vape pot afecta plămânii, inima și sistemul imunitar, indiferent dacă este sau nu prezentă nicotina. Printre cele mai toxice se numără substanțele chimice folosite pentru a crea unele arome de ciocolată și banane.

Mit: este greu pentru tineri să obțină produse de vape

Realitate: În ciuda legilor privind vânzările, tinerii pot obține în continuare produse de vape de la colegi, prieteni și rude, iar restricțiile de vârstă la magazinele de vânzare cu amănuntul nu sunt întotdeauna aplicate.

În 2019, jumătate dintre tinerii din Colorado care au vaporizat au spus că și-au împrumutat produsele de la altcineva. Două treimi dintre tinerii din Colorado spun că au plătit un adult pentru a cumpăra produse sau le-au luat de la cineva care este major.

Mit: Tutunul aromat este acum interzis

Realitate: Unele limite federale privind tutunul aromat au trecut în 2020, dar nu există nicio restricție la nivel de stat privind vânzarea tutunului aromatizat. O varietate de produse de vaporizare aromate rămân pe piață și accesibile tinerilor.

De fapt, aromele încă mai au influență asupra celor mai mulți tineri care vapează – patru din cinci tineri folosesc produse aromate.4

Sunt necesare mai multe reglementări pentru a reduce vânzările către tineri și pentru a preveni dependența pe termen lung.

Mit: Vape-ul este mai puțin dăunătoare decât alte produse din tutun.

Realitate: Sucul electronic Vape conține o combinație de substanțe chimice care provoacă efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății. Majoritatea produselor de vaporizare conțin nicotină, care dă dependență foarte mare.

Vapatul este deosebit de periculos pentru tineri, deoarece nicotina poate dăuna creierului în curs de dezvoltare, poate crea probleme de memorie și poate crește depresia.

Alte probleme pe termen scurt pot include respirația șuierătoare, tusea, infecțiile sinusurilor, sângerările nazale, dificultățile de respirație și astmul. Și tinerii care vaporizează au șanse de peste patru ori mai mari să fumeze țigări tradiționale un an mai târziu, scrie sursa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel